Gemeente Alkmaar


Persuitnodiging: Bouwpartners ondertekenen afspraken woningbouw 2009-2010

Alkmaar, 20 april 2009

---

Half april stemde het college in met het pakket van afspraken die woningbouwpartners hadden voorgesteld om de woningbouw in Alkmaar vlot te trekken. Het betreft met name de woningbouwprojecten die nog van de grond kunnen komen in de periode 2009-2010. Nu het college heeft ingestemd - onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad - zetten de betrokken partijen op dinsdag 21 april 2009 hun handtekening onder het pakket van afspraken.

Daarmee spreken zij de intentie uit om deze maatregelen ook daadwerkelijk toe te passen. De partners zijn: de gemeente Alkmaar, projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, makelaars, notarissen en banken.

Afspraken
Eén van de afspraken is bijvoorbeeld het tijdelijk uitbreiden van de starterslening. De grens voor de starterlening wordt daarbij opgetrokken. Een ander instrument is gericht op het toepassen van erfpacht. Of bijvoorbeeld het verlagen van de grondprijs van dure woningbouwplannen, mits dat leidt tot een daadwerkelijke start van de bouw voor 31 december 2010. Maar ook het werken aan een Alkmaars Fonds Inruilgarantie is een instrument om potentiële kopers over de streep te trekken. Daarbij wordt de garantie gegeven dat men de bestaande woning kan verkopen.

In de raadsvergadering van 7 mei wordt het pakket van woningbouwafspraken ter goedkeuring voorgelegd aan de raad. De voorgestelde maatregelen worden daarna in uitvoering gebracht. 20 april 2009