CBS

Conjunctuurbericht, dinsdag 21 april 2009 9:30

Prijsdaling koopwoningen zet door

De prijzen van verkochte bestaande woningen waren in maart gemiddeld 1,5 procent lager dan een jaar eerder. Dit is de tweede maand op rij dat de prijzen van koopwoningen lager waren. De prijsdaling in februari was de eerste sinds de start van de meting in januari 1995. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Alle typen bestaande koopwoningen waren goedkoper dan in maart 2008. Appartementen daalden met 2,6 procent het meest in prijs. De prijsdaling van tussenwoningen was met 0,8 procent het kleinst.

Drenthe, Utrecht en Zeeland waren de enige provincies waar de prijzen van koopwoningen hoger waren dan een jaar eerder. In de overige provincies waren de prijzen lager. De grootste daling deed zich voor in Friesland, waar koopwoningen 3,8 procent goedkoper waren dan in maart 2008.

Vergeleken met februari 2009 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 0,9 procent. Alle typen woningen waren goedkoper. De prijzen van twee-onder-een-kapwoningen daalden met 2,2 procent het meest.

Het aantal transacties was voor de vijfde maand op rij fors lager dan een jaar eerder. In maart wisselden 9,6 duizend bestaande woningen van eigenaar. Dat is bijna 30 procent minder dan in maart 2008. Van alle woningtypen en in alle provincies liep het aantal verkopen fors terug.

Het CBS en het Kadaster publiceren vanaf januari 2008 samen over de prijsontwikkeling van koopwoningen. De prijsindex bestaande koopwoningen geeft de prijsontwikkeling weer van bestaande koopwoningen in Nederland, die aan particulieren verkocht zijn.

Prijzen van bestaande koopwoningen

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 44 44
Fax (070) 337 59 71
E-mail: persdienst@cbs.nl