Provincie Groningen

oplossing voor fietsoversteek N361 Hemelrijk Veilige oplossing voor fietsoversteek N361 Hemelrijk 21 april 2009

Nieuwe wachtsluis vermindert risico's voor scholieren en forenzen tijdens oversteken

De provincie Groningen en de gemeenten Groningen en Winsum gaan gezamenlijk de fietsoversteekplaats op de N361 bij Hemelrijk ter hoogte van de Oude Adorperweg veiliger maken. De fietsoversteekplaats ligt op één van de belangrijkste hoofdfietsroutes richting de stad Groningen. Veel groepen scholieren en forenzen maken gebruik van deze fietsoversteek. In de huidige situatie moeten fietsers tijdens het oversteken tussen twee rijstroken in wachten, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Een nieuwe oversteek mét wachtsluis, nieuw in de provincie Groningen, moet zorgen voor een veiligere oversteek. Een aantal betrokkenen heeft de oversteek in een proefopstelling getest. De uitkomsten hiervan waren positief. De provincie Groningen wil de nieuwe fietsoversteek voor de winter van 2009 gereed hebben.

In huidige situatie meerdere slachtoffers
Vlakbij Groningen, ter hoogte van de Oude Adorperweg, wordt het fietspad parallel aan de N361 onderbroken. Op dit punt moeten fietsers de N361 oversteken naar de Oude Adorperweg om de route naar Groningen te kunnen vervolgen. De N361 is vooral in de spits erg druk en daarmee gevaarlijk voor overstekende fietsers. De afgelopen jaren zijn op deze fietsoversteek verschillende mensen slachtoffer geworden van een ongeval. waarbij één dode is gevallen.

Nieuwe oversteekvorm met wachtsluis
Samen met de gemeenten Groningen en Winsum, de regiopolitie en de dorpsbelangen van Sauwerd en Adorp heeft de provincie Groningen een ontwerp voor een oversteekplaats gekozen waardoor fietsers veiliger kunnen oversteken. In het midden van de weg wordt een veilige en ruime opstelplaats gemaakt. Hierop kunnen groepen fietsers wachten in een soort sluis die parallel tussen de rijbanen ligt. Doordat de fietser de N361 in een zig-zag-beweging oversteekt hoeft hij bij het oversteken maar op één verkeersstroom tegelijkertijd te letten.

Voordelen wachtsluis

De voordelen van de nieuwe wachtsluis ten opzichte van de huidige oversteekplaats zijn:

* De fietser maakt minder inschattingsfouten bij het oversteken van de N361, omdat hij niet in één keer kan doorrijden over beide rijbanen.

* De fietser kijkt, nadat hij de sluis is ingereden, richting het tegemoetkomende verkeer. Hierdoor is de kans dat een fietser deze verkeersstroom over het hoofd ziet kleiner.
* De kans op ongevallen met groepen fietsers is kleiner omdat de sluis voldoende ruimte biedt om je als groep veilig op te stellen.
* Een groter vormgegeven oversteek geeft de T-splitsing een andere uitstraling waardoor de automobilist meer aandacht heeft voor de situatie en de overstekende fietsers.

* Doordat de fietser op twee verschillende plaatsen oversteekt, wordt het voor de automobilist duidelijker wat de fietser van plan is.

21 april 2009