Gemeente Edam-Volendam

Plegers huiselijk geweld in regio Zaanstreek-Waterland kunnen vanaf april tijdelijk huisverbod krijgen

Plegers van huiselijk geweld in de regio Zaanstreek-Waterland kunnen vanaf april een huisverbod krijgen. De Wet Tijdelijk Huisverbod die vanaf 1 januari dit jaar van kracht is maakt dit mogelijk. Justitie, politie Zaanstreek Waterland, gemeenten en GGD werken hierin nauw samen.
Door de Wet Tijdelijk Huisverbod kunnen plegers van huiselijk geweld tijdelijk uit huis gezet worden. Zij mogen in die periode ook geen contact opnemen met partner en kinderen. De maatregel geldt in beginsel voor tien dagen, maar kan verlengd worden tot maximaal 28 dagen. Deze periode wordt gebruikt voor hulpverlening aan pleger, slachtoffer(s) en getuige(n).

In de eerste maanden van 2009 zijn in regio Zaanstreek-Waterland nog geen huisverboden opgelegd. Het was nog niet duidelijk hoe de negen regiogemeenten te weten, Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland, Zeevang en Zaanstad met de nieuwe wetgeving om moesten gaan. Die duidelijkheid is er nu wel. Zo hebben de burgemeesters de bevoegdheid een huisverbod op te leggen gemandateerd aan de hulpofficier van justitie. Hierdoor kan heel snel ingegrepen worden in crisissituaties. Verder komt er een digitaal systeem om de informatievoorziening tussen politie, gemeente en hulpverleners te stroomlijnen. Sinds de invoering van de maatregel begin deze maand legde de hulpofficier van justitie zes maal een huisverbod op.

GGD-Zaanstreek-Waterland doet de crisisinterventie en de zorgcoördinatie. Dat betekent dat na een melding, direct de volgende dag een hulpverlener naar de achterblijvers toegaat. Ook wordt dan met de uithuisgeplaatste gepraat en hulp aangeboden. Het hulptraject aan alle betrokkenen is een belangrijk onderdeel van de beoogde effecten van de wet: het geweld stoppen en voorkomen dat het zich herhaalt.