Unie KBO

'Ouderen ontzien bij verhoging AOW-leeftijd'

'Ouderen ontzien bij verhoging AOW-leeftijd'

21-4 Een verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar, zoals het kabinet wil, zal niet zonder overgangsregeling voor oudere werknemers worden doorgevoerd.

"Het betekent niet dat men van de ene op de andere dag twee jaar langer moet werken", zei minister Donner gisteren op ene bijeenkomst van de koepel CSO van ouderenorganisaties.

Donner hoopt volgende maand met staatssecretaris Jetta Klijnsma een nota klaar te hebben waarin ze verschillende manieren op een rij zetten om de pensioensgerechtigde leeftijd te verhogen. Zo kan de AOW
-leeftijd volgens Donner geleidelijk in 24 jaar tijd elk jaar een maand opgeschoven worden. Maar het kan volgens de minister ook sneller door de AOW in één keer op 67 jaar te laten ingaan en daarbij overgangstermijnen te hanteren voor mensen die ouder zijn van 45 of 50 jaar.

De zogeheten Flex-AOW, waarbij mensen er vrijwillig voor kunnen kiezen hun staatspensioen later op te nemen, moet volgens Donner doorgang krijgen. De Tweede Kamer besloot onlangs deze plannen op de lange baan te schuiven.