Unieke samenwerking bevordert bewustere leefstijl bij diabetes type 2

21/04/2009 10:15

Diabetesvereniging Nederland

DVN, Agis en Lilly bundelen krachten met eerstelijns diabeteszorg in Club Diabest

15 april 2009 - Diabetesvereniging Nederland (DVN), Agis Zorgverzekeringen en Lilly Nederland starten een intensieve samenwerking om de diabeteszorg in Nederland verder te verbeteren. Hiervoor introduceren zij een uniek gezondheidsbevorderend programma: Club Diabest. Dit programma helpt mensen met diabetes type 2 bij het ontwikkelen van een gezondheidsbevorderende leefstijl om de risico's op complicaties van diabetes te verkleinen. Binnen Club Diabest worden praktijkondersteuners opgeleid tot 'leefstijlcoach' om diabetespatiënten succesvol te ondersteunen bij leefstijlaanpassingen. Club Diabest is ontwikkeld door Lilly Nederland en wordt ondersteund door Agis in samenwerking met DVN.

Diabetespatiënten die Club Diabest met succes volgen zullen extra gemotiveerd zijn om diabetes beter te kunnen controleren. Met kleine aanpassingen in de leefstijl valt namelijk veel winst te behalen. Geschat wordt dat er in Nederland rond de 850.000 mensen met diabetes (alle types) zijn. Maarten Ploeg, directeur DVN: "Uit de Diabeteszorgmonitor 2008 blijkt dat patiënten zich niet bewust zijn van de rol die zij zelf hebben in het optimaliseren van de kwaliteit van hun eigen leven. En dat kan complicaties in de hand werken. Diabetes type 2 is sterk in opkomst; de zorgkosten kunnen alleen beheersbaar blijven als de patiënt eigen verantwoordelijkheid neemt en zorgverleners de juiste zorg verlenen. Gezien de uitkomsten van de Diabeteszorgmonitor is nog veel werk gelegen in de educatie van de patiënt tot zorgconsument". In deze educatie is een duidelijke rol voor de zorgverleners weggelegd, hier haakt Club Diabest bij aan.

Club Diabest brengt niet alleen mensen met diabetes type 2 met elkaar in contact, ook is er onderzoek geïnitieerd, gericht op de effecten van leefstijlinterventieprogramma's en het nut daarvan bij diabetes. DVN heeft veel ervaring met educatie en zal bij positieve onderzoeksresultaten pleiten bij zorgverzekeraars voor vergoeding van goed gefundeerde educatieve programma's voor verzekerden die te maken krijgen met diabetes.

Werkwijze Club Diabest

Deelnemers aan Club Diabest worden in een 13 weken durend interactief groepsprogramma gecoacht om bewust om te gaan met diabetes, leefstijl, bewegen en eten. Doel is bewustwording te creëren van eigen eet- en beweeggewoontes en inzicht te krijgen in de valkuilen die aanleiding kunnen zijn tot het voortzetten van ongezonde automatismen. De deelnemers leren wat zij zelf en met elkaar kunnen doen om hun gezondheid te bevorderen. Het groepsprogramma is gericht op het uitwisselen van algemene kennis over type diabetes, complicaties, het leren herkennen van persoonlijke symptomen en klachten en de invloed van voeding en bewegen op de bloedglucose. Alle sessies zijn opgebouwd rond richtlijnen van de Nederlandse Diabetesfederatie voor gezonde voeding en de Nederlandse norm Gezond Bewegen.





http://www.clubdiabest.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,