Gemeente Aalburg


Economisch beleid voor het Land van Heusden en Altena

De basis van het economisch beleid, economische zaken (EZ) is voor de regio het volgende:


1. De Regionale Nota Economisch beleid (vastgesteld oktober 2008 deel 1, 2 en 3)


2. Continueren en nader uitwerken samenwerking RBT (vastgesteld oktober 2008)

Â

A. Economisch beleid vastgesteld in oktober 2008

Zoals u wellicht weet hebben de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem samen een regionale nota economisch beleid ontwikkeld, ook wel nota EZ (Economische Zaken) genoemd. Deze nota is vastgesteld door de gemeenteraad in oktober 2008.

Dit is gebeurd in nauwe samenwerking met onder
meer ondernemersorganisaties, de Kamer van Koophandel en andere betrokken instanties. De nota gaat in op economische speerpunten en kaders voor de komende jaren en vormt tevens de basis voor nieuw te ontwikkelen bedrijventerreinen en thema's zoals recreatie en detailhandel.

Â

Start beleidsproces begin 2007:

Start economisch beleidsafstemming Aalburg, Werkendam en Woudrichem

Begin 2007 zijn de eerste stappen gezet om economisch beleid te maken op regionale schaal. Veel economische aangelegenheden beperken zich niet tot de gemeentegrenzen. Denk aan zaken als bijvoorbeeld werkgelegenheid en opleidingsmogelijkheden. Bovendien is het van belang dat er, met het oog op de plannen voor het regionale bedrijventerrein, keuzes worden gemaakt die relevant zijn voor alle drie de gemeenten in het Land van Heusden en Altena.

Â

In 2007 is in opdracht van 'ondernemend Altena' door de Kamer van Koophandel en ETIN Adviseurs een zogenoemde sterkte/zwakte analyse opgesteld voor het Land van Heusden en Altena. De uitkomsten van dit rapport worden gebruikt bij het opstellen van de nota economische zaken. Dit rapport is te downloaden via www.kvk.nl of op te vragen bij de gemeente Aalburg.

Â

Economisch beleid wordt gemaakt om de ondernemers op de juiste wijze te kunnen faciliteren. Om die reden vinden we het belangrijk dat de ondernemers actief werden betrokken bij de ontwikkeling van het beleid. Maar ook belanghebbenden uit het onderwijs, sociale werkvoorziening en bijvoorbeeld economische samenwerkingsverbanden als SES West-Brabant en REWIN hebben hierin met ons meegedacht.

Â

De regionale nota economisch beleid is dus op een interactieve manier tot stand gekomen. We hebben hiervoor een 'Economisch Platform' in het leven geroepen. De ondernemers zijn hierin vertegenwoordigd door SOVA (5 branchevertegenwoordigers ), waar ook de BKA onder valt. Ondernemers die geen lid zijn van een (door SOVA vertegenwoordigde) vereniging, worden vertegenwoordigd door de Kamer van Koophandel.

Â

Gedurende het opstellen van de nota is een aantal malen een consultatieronde georganiseerd met het Economisch Platform. Tijdens deze bijeenkomsten zijn stukken besproken en keuzes gemaakt en bediscussieerd. Daarnaast zijn specifieke onderwerpen besproken in groepen met ondernemers die beroepsmatig zijn betrokken bij het betreffende onderwerp.

Â

De regionale nota economisch beleid bestaat uit drie delen:

Â

Deel 1. Economische perspectieven

Dit is een beknopte rapportage met onder meer het economisch profiel (economische structuur, dynamiek en vestigingsklimaat), trends en ontwikkelingen, sterkten/zwakten en kansen/bedreigingen.

U kunt dit rapport via onderstaande link downloaden.

Â

Deel 2. Economische visie en ambitie

Hierin is een gezamenlijke ambitie geformuleerd en een visie uitgewerkt op basis van een wensbeeld van het Land van Heusden en Altena in 2020.

U kunt dit rapport via onderstaande link downloaden.

Â

Deel 3. Economisch actieprogramma

De (beleids)keuzes die zijn gemaakt in de 2e fase zijn omgezet in (meetbare) doelstellingen en acties voor de komende jaren. Het actieprogramma bevat concrete acties voor 2009-2012, de korte termijn. De acties voor de langere termijn zijn korter beschreven en moeten nader worden uitgewerkt met daarin de laatste ontwikkelingen verwerkt.

U kunt dit rapport via onderstaande link downloadenÂ

Â

B. Nota Beleid regionaal bedrijventerrein (RBT)

In mei 2009 wordt de nota beleid RBT ter vaststelling aan de gemeenteraden van Aalburg, Werkendam en Woudrichem aangeboden.

Â

De nota beleid RBT is de afgeleide, verdere uitwerking van de paraplunota, de hoofdnota Regionaal Economisch Beleid. Vanuit het startpunt van deze nota EZ is de nota beleid RBT ontwikkeld.

Â

De nota beleid RBT vormt een kader voor verdere uitwerking van onderwerpen rondom het RBT vanuit het perspectief van economische zaken (EZ). Het uitgangspunt is dat al het EZ beleid regionaal wordt aangepakt en geldt voor zowel het RBT en de drie subregionale bedrijventerreinen. Dit zijn de drie nog te ontwikkelen bedrijventerreinen in Aalburg (Veensesteeg Noord), Werkendam (Bruine Kilhaven V) en Woudrichem (Rietdijk) gelegen. Het regionaal bedrijventerrein wordt met de regio in Werkendam ontwikkeld.

Â

U kunt dit rapport in concept via onderstaande link downloaden.

Â

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Mocht u vragen hebben over de het economisch beleid, dan kunt u contact opnemen met Chiel Braam van de afdeling VROM van de gemeente Aalburg. Hij is te bereiken via email op c.braam@aalburg.nl of via 0416-698757. Als u onderwerpen wilt inbrengen en/of bediscussiëren dan kunt u zich ook wenden tot uw ondernemersorganisatie (indien lid van SOVA) danwel de Kamer van Koophandel Midden-Brabant (Erik Hamburg).

Â

B. Samenwerking Regionaal Bedrijventerrein

In oktober 2008 heeft de gemeenteraad ingestemd met het raadsvoorstel om de samenwerking RBT en de subregionale bedrijventerreinen te continueren en verder uit te werken. Â

Â

De informatie over dit onderwerp kunt u via onderstaande links downloaden.

Â

In maart 2009 is, zoals in het raadsvoorstel is verwoord, de kwartiermaker, de heer Frits op de Haar aangesteld. Ook heeft in maart 2009 het ministerie van VROM ⬠200.000 subsidie toegekend voor een pilot herstructurering bedrijventerreinen. De BOM ondersteunt hierbij onder andere en de kwartiermaker vervolgt de gesprekken met de BOM/BHB om mee te participeren in de samenwerking.

Â

Indien u interesse heeft in een nog te ontwikkelen bedrijfskavel kunt u ook contact opnemen met Chiel Braam van de gemeente Aalburg.

Â

Â
Â

10-28_09-Regionale Nota Economisch beleid Land van Heusden en Altena 10-28_10-Continueren en nader uitwerken samenwerking RBT