Gemeente Wassenaar

Groei nieuwe bedrijven in regio Den Haag blijft aanzienlijk

De Ondernemerschapsmonitor Kamer van Koophandel Den Haag (KvK DH) betreffende het eerste kwartaal 2009 laat een fors positief saldo zien van opgerichte versus opgeheven bedrijven.

Uit het feit dat in genoemde periode bijna 2.400 bedrijven zijn opgeheven - het hoogste aantal ooit - kan geconcludeerd worden dat de regionale economie in het gebied van KvK DH zich minder positief ontwikkelt. Daar staat tegenover dat in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 4.700 nieuwe bedrijven zijn opgericht bestaande uit dochterondernemingen, nevenvestigingen en nieuwe ondernemingen.

Nieuw
Bestaande bedrijven openden in het eerste kwartaal van 2009 in totaal
1.533 nieuwe dochterondernemingen en nevenvestigingen, evenveel als in het eerste kwartaal van 2008. Daarmee steekt KvK DH positief af bij de afname van de 5% die landelijk werd gerealiseerd. Het zijn voornamelijk de 3.208 startende ondernemingen die het positieve saldo hebben opgeschroefd: overigens een daling van 7% (243) ten opzichte van dezelfde periode in 2008.

Deze afname is iets meer dan de landelijke afname van 6%. Wat betreft de startende ondernemingen is voor het eerst sinds begin 2003 een daling in het gebied van KvK DH zichtbaar geworden. Volledigheidshalve moet worden opgemerkt dat de afname nog enigszins wordt beperkt door de verruimde inschrijvingsplicht per 1 juli 2008. De score van het aantal nieuwe dochterondernemingen en nevenvestigingen evenaart die van de hoogste ooit, namelijk die van het overeenkomstige kwartaal van het vorige jaar.

Opgeheven
Het aantal bedrijven dat werd opgeheven in het gebied van KvK DH bleek fors meer te zijn ten opzichte van vorig jaar. In het eerste kwartaal 2009 werden hier 2.380 bedrijven opgeheven, hetgeen een stijging van 27% is ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Landelijk nam het aantal opheffingen met 13% toe. In het gebied van KvK DH nam het aantal opheffingen als het gevolg van faillissement met bijna 12% toe ten opzichte van het voorgaande jaar.

Aanwas
Per saldo lag de aanwas in het gebied van KvK DH 24% lager dan het eerste kwartaal van 2008 en daarmee hoger dan de landelijke afname van 21%. Van de deelgebieden binnen het gebied van KvK DH kwam de relatief grootste aanwas voort uit Delft. De Alphense Regio en het Westland waren met een daling van 38% de regio´s met de minste aanwas. Dat lag zowel aan het lage aantal starters als de toename van het aantal opheffingen. Van de branches bij de KvK DH liet de sector Vervoer de grootste afname van aanwas zien. De Horecasector realiseerde de grootste toename van de aanwas. Daarnaast waren de sectoren Algemene diensten en Detailhandel de enige sectoren die een toename lieten zien. Al met al blijft de groei van nieuwe bedrijven aanzienlijk.

Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 070-5122222
E: gemeente@wassenaar.nl