Commissie Gelijke Behandeling


Wettelijke voorschriften frustreren ivf-behandeling lesbisch echtpaar

21-04-2009 De wettelijke voorschriften voor donorzaad, maken het voor lesbische stellen moeilijk om in aanmerking te komen voor een IVF behandeling. Dat heeft de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) in een oordeel gesignaleerd.

Naar aanleiding van een verzoek om een oordeel heeft de Commissie de wetsgeschiedenis rondom de wettelijke voorschriften voor donorzaad bekeken. Zij acht het waarschijnlijk dat er bij de totstandkoming van deze voorschriften niet aan gedacht is dat lesbische stellen daardoor moeilijk in aanmerking kunnen komen voor een IVF-behandeling. De Commissie brengt daarom dit oordeel onder aandacht van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het probleem kwam aan het licht doordat een lesbisch echtpaar een klacht indiende bij de CGB. Het ziekenhuis waar de vrouwen naartoe doorverwezen waren, weigerde met een beroep op de wet om een IVF-behandeling uit te voeren met donorzaad. De Commissie oordeelt dat dit onderscheid op grond van seksuele gerichtheid is, omdat alle lesbische stellen hierdoor worden uitgesloten van zon behandeling; zij zijn namelijk per definitie aangewezen op donorzaad. Toch is het onderscheid gerechtvaardigd omdat het ziekenhuis gebonden is aan wettelijke voorschriften.

Als gevolg van de publiciteit rond de zitting bij de Commissie is een duidelijke aanwijzing aan het licht gekomen dat het ziekenhuis een heteroseksueel echtpaar dat donorzaad gebruikt wel behandeld zou hebben. Met een beroep op het medisch beroepsgeheim wilde het ziekenhuis echter op deze uitzondering niet ingaan. Ook wilde het ziekenhuis niet op andere manier bewijzen dat zij op haar eigen beleid geen uitzondering maakt. De Commissie concludeerde daarom dat het ziekenhuis de verdenking dat zij in de praktijk wel onderscheid maakt op grond van seksuele gerichtheid niet heeft kunnen wegnemen.

Het volledige oordeel (2009-31) is op deze site te lezen. Indien u meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met Barbara Bos, persvoorlichting, op 030-8883888 of 06-53810502.

Contact

Wilt u een klacht indienen of heeft u een juridische vraag aan de CGB?

Bel op werkdagen tussen 14:00 uur en 16:00 uur het juridisch spreekuur (030 888 38 88)

Postbus 16001| 3500 DA Utrecht| T 030 888 38 88| F 030 888 38 83| E info@cgb.nl| Teksttelefoon 030 888 38 29