Stichting Aids Fonds

Eerder starten met hiv-behandeling is gunstig

17-04-2009

Hiv-geïnfecteerden die eerder beginnen met hiv-remmers, hebben een nog kleinere kans om aids te krijgen of vroegtijdig te sterven. Dit blijkt uit twee recent gepubliceerde onderzoeken in the Lancet en the New England Journal of Medicine.

Wanneer beginnen?
Bij gezonde mensen is het aantal afweercellen, CD4-cellen genaamd, tussen de 500 en 1500 cellen per kubieke millimeter bloed. Hiv breekt de weerstand af en zorgt daarbij voor een afname van de CD4-cellen. Tegenwoordig starten hiv-geïnfecteerden met het slikken van hiv-remmers als het aantal CD4-cellen zakt tot onder de 350 cellen per kubieke millimeter bloed. Beide onderzoeken laten zien dat er nog minder aids en sterfte voorkomt onder mensen die hun behandeling starten bij een CD4-waarde boven de 350.

Waarom wordt nu gewacht met behandelen?
Bij mensen met hiv wordt nu nog gewacht met behandeling tot het aantal CD4-cellen is gezakt tot 350. Deze grens is vastgesteld om de mogelijke bijwerkingen van de dagelijkse, levenslange medicatie zo lang als mogelijk uit te stellen. In de loop van de jaren is de kwaliteit van de medicijnen veel beter geworden. De bijwerkingen zijn minder heftig en beter behandelbaar. De levensverwachting van mensen met hiv neemt steeds verder toe.

Wacht niet met hiv-test
Deze onderzoeken bevestigen dat het belangrijk is om tijdig op de hoogte te zijn van de hiv-status. Immers als hiv in een vroeg stadium wordt vastgesteld, kan de behandeling met hiv-remmers tijdig beginnen. Kortom, doe een hiv-test als je risico hebt gelopen!

Verder lezen (engelstalig):

- Publicatie onderzoek in the Lancet

- Publicatie onderzoek in the New England Journal of Medicine