Rabobank Nederland


---

De link tussen MVO en de food & agriketen

20-4-2009 | MVO

Als de nieuwe directeur MVO wil Ruud Nijs mensen ervan doordringen dat Rabobank in al haar activiteiten gedreven wordt door maatschappelijke verantwoordelijkheid. In zijn eerste column legt hij uit wat de connectie is tussen MVO en de food & agribusiness.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) bepaalt onze werkwijze in een volledige keten van activiteiten: van onderontwikkelde gemeenschappen, via kleine boertjes, coöperaties en bankabele bedrijven tot aan multinationals. Ik noem dit de food & agriketen van Rabobank.

De basis: de behoeftigen
Buiten onze organisatie begint de keten in landen waar grote armoede heerst in plattelandsgemeenschappen, met kinderen die scholing, onderdak en voedsel nodig hebben. Wij beginnen op lokaal niveau, bouwen een infrastructuur op en werken samen met bestaande NGO's om microfinanciering voor de plaatselijke bevolking op te zetten. Scholing en ondersteuning stelt de volgende generatie boeren in staat om in het levensonderhoud van hun families te voorzien.

Stabiliteit voor plattelandsgemeenschappen
Om meer stabiliteit en inkomen voor het dorp te genereren, bieden wij ook microkredieten aan voor boeren en andere agrarische ondernemers, meestal vrouwen. Daarna helpen wij de boeren om een coöperatieve structuur op te zetten, die bijdraagt aan stabielere prijzen en opbrengsten voor hun producten.

Meegaan met de groei van de kleine boeren
De boeren en coöperaties groeien misschien snel, maar niet voldoende om hun eigen groei te kunnen financieren. Deze kleine ondernemingen moeten hun handelsstromen financieren, maar worden nog niet beschouwd als bankabel of kredietwaardig. Diverse afdelingen van Rabobank, zoals bijvoorbeeld Rabobank Agri Fund, ondersteunen hen daarbij middels instrumenten voor handelsfinanciering en leninggaranties bij lokale banken.

Bankieren in ontwikkelingslanden
Op het gebied van bankieren nemen wij deel in veranderingen op economisch gebied in ontwikkelingslanden zoals Tanzania, Mozambique, Zambia en Rwanda. Op plaatselijk niveau biedt Rabo Development technologische ondersteuning, consultants en personeelsgerelateerde hulp. Daarmee kunnen professionele bankdiensten worden ontwikkeld en onderhouden, die de landbouw in deze gebieden kunnen steunen.

Beheer van de hele keten
Wij kunnen alleen een echte food & agribank genoemd worden als we de hele keten beheren. Dit omvat ook de connecties met de grootste internationale voedingsmiddelenbedrijven. De food & agriketen van Rabobank laat zien op welke manier wij zakendoen en waardoor Rabobank wordt gedreven. MVO staat daarin centraal.

Ruud Nijs
Directeur Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen


* Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

---

Ruud Nijs

Ruud Nijs
Ruud Nijs, directeur MVO

* Meer informatie