Vlaamse Overheid

kinkhoest

Minister Heeren wil baby's beschermen tegen kinkhoest

Veerle Heeren Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

dinsdag 21 april 2009

Van 20 tot en met 26 april vindt de Vaccinatieweek 2009 plaats. Tijdens deze week wordt in heel Europa op vraag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) het belang van vaccinatie onder de aandacht gebracht. Dit jaar vestigt de vaccinatieweek in Vlaanderen de aandacht op kinkhoest. Onder het motto 'Bescherm uw baby tegen kinkhoest: laat uzelf ook vaccineren' lanceert Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Veerle Heeren een campagne om jonge of toekomstige ouders eraan te herinneren om hun baby tijdig te laten vaccineren. Het vaccin tegen kinkhoest is gratis. Baby's krijgen het eerste kinkhoestvaccin best op 8 weken. Het kinkhoestvaccin biedt geen blijvende bescherming. Als het al lang geleden is dat men gevaccineerd werd, kan men besmet geraken en de ziekte doorgeven. Jonge of toekomstige ouders worden daarom aangespoord ook zichzelf te laten vaccineren. De campagne wil tevens alle andere mensen die vaak met baby's in contact komen, aansporen zich te laten vaccineren tegen kinkhoest.

Sinds 1 januari 2009 worden alle 14-15 jarigen in Vlaanderen uitgenodigd om zich opnieuw te laten inenten tegen kinkhoest. Dit vaccin wordt door de Vlaamse Gemeenschap kosteloos aangeboden via de Centra voor Leerlingenbegeleiding.

Kind en Gezin geeft de consultatiebureaus een eenmalige subsidie voor de vaccinatie van de vrijwilligers en de artsen die werkzaam zijn op de consultatiebureaus.

Kinkhoest is een ernstige, besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Ze wordt veroorzaakt door een bacterie die wordt overgedragen via kleine druppeltjes bij het hoesten en niezen of via de handen. Na de besmetting duurt het meestal 7 tot 14 dagen voor de eerste symptomen optreden. Daarna kan men de ziekte nog 3 tot 4 weken doorgeven. In het begin lijkt kinkhoest op een gewone verkoudheid. Daarna krijgt het kind hevige, langdurige hoestbuien, eventueel met draderig slijm dat moeilijk op te hoesten is. Heel herkenbaar is het gierende geluid bij het inademen. De zeer hevige hoestbuien kunnen leiden tot benauwdheid en braken. Kinkhoest kan ernstige gevolgen hebben. Het hoesten vraagt zoveel inspanningen, dat het tot hersenbloedingen en gebrek aan zuurstof kan leiden. Dat zuurstofgebrek kan hersenbeschadiging veroorzaken.

Voor de campagne werden folders en affiches ontwikkeld. Deze zullen verspreid worden via huisartsen en vaccinatoren, kinderartsen, gynaecologen, Centra voor Leerlingenbegeleiding, de Logo's, apothekers en ziekenfondsen. Via Kind en Gezin zal het campagnemateriaal ook bezorgd worden aan de consultatiebureaus van Kind en Gezin, kinderopvanginitiatieven en de onthaalouders.

Meer informatie: www.vaccinatieweek.be

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Paskal Deboosere, Woordvoerster van minister Veerle Heerlen Tel: 02 552 64 89
Gsm: 0496 56 75 69
E-mail: paskal.deboosere@vlaanderen.be