Vakbekwaamheid in parketbranche gewaardeerd

21/04/2009 12:32

Keijzer Communicatie BV

Voor de eerste keer hebben werknemers in de parketbranche zich aangemeld voor een

EVC-traject (Eerder Verworven Competenties). Door dit traject te doorlopen, verkrijgen ervaren maar ongediplomeerde parketvloerenleggers en woningstoffeerders binnenkort een ervaringscertificaat. Daarmee onderscheiden zij zich op basis van hun in het traject aangetoonde ervaring en vaardigheid. Hopelijk verkrijgen de EVC deelnemers ook meteen een mbo-diploma.

In maart 2009 is tijdens de Vakbeurs Vloeren met succes de eerste aanzet gedaan tot de werving van EVC-kandidaten. Bijzonder is dat de eerste vijftig kandidaten het traject kosteloos kunnen doorlopen, omdat diverse betrokken partijen hiervoor garant staan.

Ons land kent veel professionele parketvloerenleggers en woningstoffeerders met jarenlange ervaring en een enorme hoeveelheid kennis, maar als gezegd, vaak zonder diploma. En dus zonder eenduidig 'kwaliteitsbewijs.'

Daarom heeft een aantal partijen de handen ineengeslagen en is de procedure voor een ervaringscertificaat ontwikkeld, met als doel de branche naar een hoger niveau te tillen.

Een EVC-traject brengt de competenties van de deelnemende werknemer in kaart. En als de deelnemer over voldoende vakmanschap, kennis en werkervaring beschikt, krijgt hij of zij alsnog een erkend diploma. En sommigen verkrijgen het diploma na een kortdurend scholingstraject. Door een diploma kan de vakman zich onderscheiden.

Op 24 april, tijdens de Week van het Ambacht (van 17 tot 25 april) ondertekenen de partijen in bijzijn van Staatssecretaris Klijnsma van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid formeel een samenwerkingovereenkomst.

Deelnemende partijen zijn: Centrale Branchevereniging Wonen, CNV Dienstenbond, CNV Hout- en Bouwbond, FNV Bondgenoten, FNV Bouw, Kenniscentrum Handel, Stichting Hout en Meubel, Stichting Woonwerk, Vereniging van Parketleveranciers en Hoofdbedrijfschap Ambachten.





http://www.hba.nl