Voedsel en Waren Autoriteit

Door Rapex meer gevaarlijke producten van markt gehaald in 2008

21 april 2009 - nieuwsbericht

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft in 2008 168 gevaarlijke producten van de Nederlandse markt laten halen naar aanleiding van meldingen uit Europese lidstaten. In totaal werden vorig jaar door de verschillende landen 1.866 meldingen via het Europese meldingssysteem (RAPEX) gedaan. In 2007 waren dit nog 1.602 meldingen. De VWA onderzocht of deze producten ook op de Nederlandse markt waren.

De groei van het aantal RAPEX-waarschuwingen heeft onder andere te maken met betere handhaving van de veiligheid van producten door de nationale autoriteiten en de opbouw van netwerken tussen de lidstaten, waarbij de Europese Commissie een coördinerende rol heeft gespeeld.

Het RAPEX-systeem maakt het mogelijk om op een snelle manier informatie over gevaarlijke consumentenproducten uit te wisselen tussen de Europese Commissie en alle andere Europese lidstaten. Er kan zo in heel Europa snel actie worden genomen om gevaarlijke producten van de markt te halen. Dit systeem is een belangrijke aanvulling op eigen inspecties van de VWA.

Van de 168 gevaarlijke producten die van de markt zijn gehaald, is een groot deel speelgoed (45x) zoals speelgoed mobiele telefoons en speelgoedauto's of -poppen, gevolgd door elektrische producten (27x) zoals kerstverlichting, verlengsnoeren en opladers voor telefoons. Overige geweerde producten zijn onder andere kinderkleding, olielampjes, laserpointers en imitatieproducten.

VWA meldt 33 keer
De VWA is eerste contact voor het RAPEX-systeem in Nederland. Zij ontvangt de Europese meldingen en doet namens Nederland meldingen aan de andere Europese lidstaten. In 2008 heeft de VWA 33 RAPEX-meldingen gedaan. De meldingen komen voort uit onderzoek van de VWA of meldingen van een onveilig product door een bedrijf.

Meer informatie:

* Factsheet RAPEX-meldingen 2008

* Webdossier Wetgeving algemene productveiligheid
* Wekelijks overzicht van RAPEX-meldingen (korte versie, Europese commissie)