Gemeente Montferland

Code droog uitgevaardigd

De aanhoudende droogte brengt grote risicos op brand met zich mee. Vanwege deze risicovolle situatie heeft de brandweer de code 'droog' uitgevaardigd. De gemeente Montferland roept in verband hiermee haar inwoners op om extra waakzaam te zijn bij het gebruik van vuur, bijvoorbeeld bij het barbecuen of het gebruik van vuurkorven.

Vanwege de 'code droog' is het stoken van open vuren verboden. Dit verbod geldt ook voor barbecuen, vuurkorven en tuinfakkels in bossen en andere brandgevoelige omgevingen. Barbecuen en het gebruik van vuurkorven (met een doorsnede van maximaal 50 centimeter) en tuinfakkels in de eigen tuin of op straat is in principe wel toegestaan. Desondanks is het verstandig hierbij de nodige waakzaamheid te betrachten.

Bij het stoken van vuurkorven moeten mensen oppassen voor zogenaamd 'vliegvuur' (bijvoorbeeld dwarrelende stukjes brandend papier). Vuurkorven en barbecues moeten niet pal onder bomen of ander brandbaar materiaal worden geplaatst. Het is verstandiger gas- of elektrische barbecues te gebruiken in plaats van houtskool. Bij gebruik van briketten of houtskool is het het veiligst de barbecue of vuurkorf op een stenen ondergrond of stalen plaat van voldoende omvang te plaatsen. Gebruik van kranten om een vuur aan te maken wordt ten strengste afgeraden. De kans op vliegvuur is hierbij erg groot. Daarnaast geldt in zijn algemeenheid het advies om geen sigarettenpeuken of lucifers weg te gooien.