PvdA Europees parlement


"Nee" tegen voorstel Barroso over Hedge funds en Private equity

21 april 2009

Europese sociaal-democraten hebben vandaag hun onvrede geuit in een brief aan Commissievoorzitter Barroso over zijn voorstel om activistische investeringsfondsen, hedge funds en private equity, te reguleren.

"Deze vrijwel ongereguleerde activistische fondsen gaan te veell voor een grote stijging van de beurswaarde van de aandelen op de korte termijn om zo snel geld te verdienen. Ze vergeten de lange termijn en zo de continuïteit van een onderneming en het belang van werknemers. Dit voorstel van Barroso is echter veel te slap en zit vol met gaten. Het is hoogtijd dat we hun activiteiten echt aan banden gaan leggen", aldus PvdA-europarlementarier Ieke van den Burg, die al jaren pleit voor Europese wetgeving tegen deze fondsen.

Het concept voorstel van de Europese Commissie reguleert enkel het registreren van managers van de fondsen in Europa. Van den Burg: "We moeten niet alleen de managers, maar juist ook de fondsen zelf registeren, reguleren en controleren". De PvdA ziet ernstige problemen als de fondsen niet onder regels vallen, omdat fondsen met niet in Europa geregisterde managers nog steeds buiten de regels vallen. Van den Burg: "Bij Europese registratie is er dan nog het gevaar dat het gebeurt in het land waar het toezicht het laagst is. Zo maak je het mogelijk dat, na registratie, managers overal in de EU actief kunnen zijn zonder aanvullende eisen en zonder Europees toezicht".

Ook hekelt de PvdA het ontbreken van regels voor het nemen van buitensporige risico's. Opkoopfondsen trachten met financiële en fiscale trucs snel winst te maken. Ze kopen goedlopende bedrijven op en zadelen hen op met hoge schulden. Ze lenen geld voor aflossing van de schuld en de bijhorende rente trekken ze af van de belasting. Vervolgens hebben de rentebetalingen een negatief effect op de balans van een onderneming, waardoor een kunstmatig gecreëerd verlies kan worden omgezet in een teruggave van de belasting.

Van den Burg: "Het ongelimiteerd lenen om bedrijven bewust in de rode cijfers te krijgen moeten we aanpakken. Juist nu met een hoge rente voor leningen en tegenvallende opbrengsten is het vaak niet mogelijk om schulden af te lossen en gaan dit soort ondernemingen over kop. Als het Barroso ernst is met Europese ondernemingen en werknemers dan moet hij het voorstel grondig gaan herschrijven".

Europese sociaal-democraten pleiten ook voor het aanpakken van de belastingontduiking. Tot slot moeten ondernemingsraden volgens Van den Burg een instemmingsrecht krijgen bij mogelijke fusies en overnames, nadat een private equity-fonds het bedrijf heeft opgekocht "Ter bescherming van de werknemers moeten dergelijke strategische bedrijfsbeslissingen ook in dat geval gewoon worden voorgelegd aan ondernemingsraden".