TenneT


TSO's van Nederland en Denemarken ondertekenen COBRA samenwerkingsovereenkomst

21-04-2009

Start voorbereiding en ontwikkeling van elektriciteitskabel tussen Denemarken en Nederland

Maandag 20 april 2009 ondertekenden TenneT, de Nederlandse Transmission System Operator (TSO) en de Deense partner Energinet.dk een samenwerkingsovereenkomst voor het COBRA CABLE-project. De kabel zal een nieuwe 'Direct Current' verbinding zijn tussen Denemarken en Nederland. Het doel van COBRA is om de integratie van meer duurzame energie in de Nederlandse en Deense elektriciteitsvoorziening mogelijk te maken en om de leveringszekerheid te verbeteren. De elektriciteitsverbinding zal ook gunstig zijn voor de verscherping van de concurrentie op de Noordwest-Europese energiemarkten.

De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst is het uitgangspunt voor de invoering van de Ontwikkeling en Voorbereiding Fase. De definitieve investeringsbeslissing wordt aan het einde van deze Fase genomen. Het is de bedoeling dat de opdracht voor de COBRA-zeekabelverbinding rond 2016/2017 wordt verleend.

Mel Kroon, CEO van TenneT, verklaarde: "We zijn erg blij met deze overeenkomst, omdat uit de haalbaarheidsstudie is gebleken dat de kabel aanzienlijke voordelen zal hebben voor beide landen. COBRA zal naar verwachting een belangrijke bijdrage leveren aan de integratie van windenergie in beide systemen." "In de komende vier jaar moet het aandeel van windenergie in het Deense elektriciteitssysteem met 40% toenemen. Met sterke verbindingen tussen de Europese landen kan aanzienlijk meer windenergie in de Europese elektriciteitsystemen worden opgenomen," aldus Peder Ø. Andreasen, CEO van Energinet.dk.

Duurzaam internationaal energielandschap

De nieuwe kabel zal ook in overeenstemming zijn met de door de EU verklaarde ambitie voor het creëren van meer kabelverbindingen tussen meerdere Europese landen. De COBRA-kabel draagt bij aan de versterking van de banden die bestaan tussen de Scandinavische landen en de rest van Europa en levert zodoende een aandeel in de integratie van de Europese elektriciteitsmarkt. Deze kabel zal ook bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzaam internationaal energielandschap, een belangrijke prioriteit van het Europese energiebeleid.

De verbinding is een DC-kabel vergelijkbaar met de bestaande elektriciteitsverbindingen van Jutland naar Noorwegen en Zweden en van Sjalland naar Duitsland. TenneT Nederland heeft eerder een energieverbinding aangelegd naar Noorwegen (NorNed) en een andere energieverbinding naar Groot-Brittannië is momenteel in aanbouw.