Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van Leijten over de overname van Tante Louise door TSN/Asito

Antwoorden op kamervragen van Leijten over de overname van Tante Louise door TSN/Asito

Kamerstuk, 20 april 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

20 april 2009

DMO-K-U-2921004

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op kamervragen van het Kamerlid Leijten (SP) over de overname van Tante Louise door TSN/Asito. (Ingezonden 17 maart 2009)
(2009Z04755)

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht dat de zorg wordt overgenomen door Asito? Kunt u uw antwoord toelichten? 1)

Antwoord 1

Ik heb hier kennis van genomen.

Vraag 2

Op welke basis heeft het schoonmaakconcern een erkenning gekregen als zorginstelling? Is dat via de dochteronderneming TSN geregeld? Is dat dan ook de directe zorgaanbieder in de regio Bergen op Zoom? Bent u bereid te onderzoeken of Asito als moederbedrijf een erkenning als zorginstelling verdient?

Antwoord 2

De overname van Tante Louise houdt in dat Thuiszorgservice Nederland (TSN), een onderdeel van Asito, de activiteiten van Tante Louise overneemt. TSN is een bestaande en erkende thuiszorginstelling die aangesloten is bij de brancheorganisatie BTN.

Vraag 3

Erkent u dat toezicht bemoeilijkt wordt bij een private onderneming, die bedrijfseconomische gegevens kan afschermen? Zo neen, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u er voor zorgen dat de Kwaliteitswet wordt nageleefd en de Inspectie naar behoren het toezicht kan regelen?

Antwoord 3

Nee, het is niet zo dat het toezicht op kwaliteit wordt bemoeilijkt doordat er hier sprake is van een private onderneming. Alle zorgaanbieders die huishoudelijke hulp verlenen vallen onder de Kwaliteitswet. Deze wet maakt geen onderscheid naar de wijze waarop de zorg wordt gefinancierd. De wijze van betalen en/of verzekeren doet niet ter zake. De IGZ richt haar toezicht op aanbieders van huishoudelijke hulp op de kwaliteit van de geleverde zorg en niet op financieel-economische aspecten van een instelling.

Vraag 4

Bent u van mening dat de overnamegolf van de huishoudelijke zorg door Asito een gewenst resultaat is van de marktwerking die is geïntroduceerd via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Zo ja, kunt u dat uitleggen? Zo neen, wat gaat u hier aan doen?

Antwoord 4

Ik deel uw mening niet dat de overname van Tante Louise door TSN een direct gevolg is van de invoering van de Wmo. Al geruime tijd voor de invoering van de Wmo hebben thuiszorgorganisaties gekozen voor nieuwe strategische posities.

Vraag 5

Gaat u de marktpositie van Asito onderzoeken, zoals gevraagd in het debat over Meavita (op 5 maart jl.)? Zo neen, waarom niet? Zo ja, kunt u dat op zo een snel mogelijke termijn doen en wilt u de uitkomsten naar de Kamer sturen?

Antwoord 5

In het AO Meavita van 29 maart jongstleden heb ik naar aanleiding van een vraag van het lid Van Miltenburg toegezegd de marktverdeling van thuiszorgaanbieders bij de huishoudelijke hulp in Nederland te willen onderzoeken. De inspanning is erop gericht uw Kamer in de volgende voortgangsrapportage Wmo daarover te informeren. Overigens wil ik er op wijzen dat uit de Wmo voortvloeit dat er sprake is van lokale aanbestedingen, waar altijd meerdere aanbieders uit voortkomen.

Vraag 6

Erkent u dat een bedrijf met winstoogmerk bij een verliesgevende activiteit gemakkelijker de activiteiten stopt? Zo ja, ziet u met ons het gevaar dat grote gebieden in Nederland opeens zonder huishoudelijke zorg kunnen komen te zitten? Zo neen, kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord 6

Ik deel uw veronderstelling niet. Immers ook zorgaanbieders zonder winstoogmerk kunnen zich niet veroorloven om verliesgevende activiteiten te continueren. Overigens wijs ik u erop dat gemeenten op grond van de Wmo een compensatieplicht kennen en er aan gehouden zijn hun burgers te compenseren. Zij zullen dan ook de ondersteuning moeten laten leveren aan degenen die dat nodig hebben. Als er een aanbieder - om welke reden dan ook - wegvalt gedurende de contracttermijn, zal de gemeente voor andere aanbieders moeten zorgen. Om verliesgevende activiteiten zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat alle partijen zich bij de aanbesteding ervan vergewissen, dat er sprake is van reële tarieven.

Vraag 7

Bent u van mening dat de Wmo zorgt voor een duurzame versterking van de huishoudelijke zorg, wanneer dit door bedrijven met winstoogmerk wordt uitgevoerd? Zo ja, kunt u uw antwoord toelichten? Zo neen, bent u bereid de gemeenten actief in te lichten over de gevaren die er zijn?

Antwoord 7

Ik zie niet in waarom de levering van hulp bij het huishouden door zorgaanbieders met een winstoogmerk, die werken conform het kwaliteitskader geen bijdrage zou leveren aan de duurzame versterking van de hulp bij het huishouden in de Wmo.

Vraag 8

Welke mogelijkheden heeft een gemeente bij een overname van Asito bij een lopend contract? 2)

Antwoord 8

Als de gemeente vindt dat de nieuwe zorgaanbieder niet levert conform de oorspronkelijk overeengekomen voorwaarden dan bestaat er voor de gemeente de mogelijkheid het contract op te zeggen. In de onderhavige casus wordt er geleverd conform de overeengekomen voorwaarden.

Vraag 9

Erkent u dat een privaat bedrijf met winstoogmerk, zoals Asito is, zeer moeilijk te controleren is op goed besteden van de middelen, het exorbitant belonen van de (top)bestuurders en of eigenaren en de houdbaarheid van de financiële positie? Zo ja, vindt u het geoorloofd dat publieke middelen ondoorzichtig besteed kunnen worden? Zo neen, kunt u dat toelichten?

Antwoord 9

Ik deel uw mening niet. De dienstverlening onder de Wmo wordt altijd door private rechtspersonen geleverd. De gemeenten kopen ook buiten het Wmo-terrein diensten in van private bedrijven, al dan niet met winstoogmerk. De gunning aan private rechtspersonen die Wmo-activiteiten leveren wordt gedaan na een zorgvuldig aanbestedingsproces en onder door de gemeente opgestelde voorwaarden. Tot die voorwaarden behoort, als het goed is, ook een goede besteding en verantwoording van de middelen.

Vraag 10

Bent u ervan op de hoogte dat de eigenaar, dhr T., in de jaren negentig de private zorgkoepel NTN (thuis- en kraamzorg) opbouwde en dat na verkoop van zijn aandelen vervolgens failliet mee ging? Zo neen, bent u bereid dit uit te zoeken? Zo ja, wat is uw oordeel hierover?

Antwoord 10

Ik ben bekend met de gegevens die u naar voren brengt. Ik heb daar verder geen oordeel over.


1) BN De Stem, 11 maart 2009: "Zorg in handen van Asito" http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/4640164/Zorg-in-handen-van-A sito.ece


2) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008-2009, nr. 436