Resultaten GasTerra over 2008

21/04/2009 14:16

GasTerra B.V.

De omzet van GasTerra over 2008 bedroeg euro 24,0 miljard (2007: euro 17,7 miljard). Deze toename van ruim 35% kan worden toegeschreven aan de stijging van de wereldenergieprijzen, met de olieprijs als toonzettende factor, in samenhang met een hogere afzet.

De gasverkoop steeg van 77,8 miljard m3 over 2007 naar 84,0 miljard m3 over 2008. Deze stijging is grotendeels te danken aan de gestegen verkopen op de handelsplaats TTF.

De verkopen van GasTerra op de binnenlandse markt (inclusief TTF) bedroegen in 2008 33,1 miljard m3 tegen 27,4 miljard m3 in 2007. Van dit volume is 12,2 miljard m3 verkocht via de TTF marktplaats. Naast enkele jaarcontracten met levering op TTF zijn de verkopen met een looptijd korter dan één jaar in 2008 zeer fors gestegen in vergelijking met voorgaande jaren. Meer en meer laten de handelsplaatsen zich gelden. GasTerra is tevens meer actief geworden op gasbeurzen, waaronder Endex en APX. GasTerra biedt standaardproducten aan voor een periode van een dag, week en (gedeelte van een) maand, kwartaal of jaar.

In 2008 heeft GasTerra 50,9 miljard m3 aardgas geëxporteerd, dit is nagenoeg gelijk aan 2007 (50,4 miljard m3). Met diverse exportklanten zijn onderhandelingen gestart over verlenging van contracten tot ruim in het derde decennium.

Uit de zogeheten kleine velden is 35,8 miljard m3 ingekocht, uit het Groningenveld 39,2 miljard m3, terwijl 9,1 miljard m3 uit importen afkomstig was. Het grootste aandeel van de GasTerra aardgasinkopen in 2008 kwam uit het Groningenveld (circa 47%) nadat vele jaren lang het aardgas uit kleine velden het grootste aandeel leverde. Vanwege de teruglopende productie uit kleine velden krijgt deze situatie naar verwachting een structureel karakter.

Onvoorziene omstandigheden daargelaten wordt voor 2009 een lagere omzet verwacht bij een licht teruglopend volume. Deze verwachting is gebaseerd op de dalende trend van de prijzen op de wereldenergiemarkt.

GasTerra is ook actief op transitiegebied ter bevordering van efficiënt gasgebruik en verduurzaming. In 2008 hebben laboratoriumproeven met de HRe-ketel plaats gemaakt voor ruim opgezette praktijkproeven. Voorbereidingen zijn getroffen voor een verdere uitrol van 500 toestellen in Noord-Nederland in 2009.

GasTerra is behalve met deze HRe-ketel ook actief met de ontwikkeling van mini-wkk-systemen, die geschikt zijn voor toepassing in zorginstellingen, hotels, zwembaden, vakantieparken, sportcomplexen en kantoorgebouwen.

Op Ameland wordt een reeks van projecten uitgevoerd onder de noemer "Duurzaam Ameland", bij de meeste waarvan GasTerra is betrokken. Deze activiteiten maken van Ameland een geconcentreerde proeftuin, waarin allerhande innovatieve energie-mogelijkheden binnen de lokale gemeenschap worden getest. Zo is in een appartementencomplex een proef gestart, waarbij aardgas voor 20% wordt gemengd met waterstofgas.

GasTerra stimuleert voorts de ontwikkeling van de inzet van groen gas. In 2008 zijn in dit kader 10 groen gas-projecten door GasTerra geselecteerd, die in 2009 tot uitvoering zullen worden gebracht. Daarnaast is in Groningen (in samenwerking met de Gemeente Groningen, Arriva Nederland, GasTerra, Provincie Groningen, het OV-bureau Groningen-Drenthe, stichting Energy Valley en GCC) een project van een jaar in gang gezet, waarbij stadsbussen op groen gas rijden. De bussen rijden stiller, zijn schoner wat betreft hun uitlaatgassen en stoten minder fijnstof uit. Voorts is met het energiebedrijf Eneco afgesproken, dat binnen het gascontract met GasTerra een hoeveelheid groen gas aan haar klanten wordt geleverd. In feite mindert GasTerra hiermee levering van eigen aardgas ten faveure van deze 'vergroening'.

Voorts is in 2008 de GasTerra Transitie Jaarprijs ingesteld, die HBO-studenten stimuleert ideeën aan te leveren die betrekking hebben op energietransitie. Met deze jaarlijkse prijs is een bedrag gemoeid van in totaal euro 100.000.

Binnen GasTerra zelf wordt elk bedrijfsonderdeel of- handeling bezien op mogelijkheden om tot verduurzaming te komen. Hoewel een kantoororganisatie op dit vlak beperkte projecten biedt, zijn verbeteringen bereikt op het gebied van energie-efficiency, papiergebruik en klimaatcompensatie.

Onder de titel G50 wordt medio 2009 aandacht besteed aan het gouden jubileum van de ontdekking van het gasveld onder de Groningse bodem. In 1959 werd onder de Groningse bodem door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aardgas aangetroffen. Dit jubileum geeft aanleiding voor een gepaste viering, waarbij vooral wordt stilgestaan bij de betekenis van dit gasveld in deze halve eeuw, waarin lering en inzicht besloten liggen voor de waarde en rol van de nog aanwezige hoeveelheid aardgas in dit veld in de komende halve eeuw. In dit kader zijn onder de paraplunaam 'De Wereld van Aardgas' in 2008 al twee boeken uitgebracht en ruim verspreid met als respectievelijke titels 'Aardgas als transitiebrandstof' en 'Warmte en Kracht'. Nieuwe uitgaven staan op stapel voor 2009, waaronder een geschiedenisboek over de betekenis en waarde van aardgas vanaf het midden van de vorige eeuw tot diep in deze eeuw.

Over GasTerra

GasTerra is een internationaal opererende handelsonderneming in aardgas. De onderneming is werkzaam op de Europese energiemarkt en heeft een belangrijk aandeel in de Nederlandse gasmarkt. Daarnaast biedt GasTerra aan deze handel gerelateerde diensten aan. De onderneming beschikt over een sterke inkooppositie en meer dan 45 jaar ervaring. GasTerra bevordert een veilige en doelmatige inzet van aardgas en is actief in de ontwikkeling van verdere toepassingen. Het bedrijf onderkent het grote belang van het transitietraject naar een duurzame energievoorziening en initieert projecten in dit kader.