Groen!

Vlaamse regering moet voor verkiezingen 10jaren-investeringsplan voor Lijn per decreet vastleggen

door Eloi Glorieux (Vlaamse fractie), Filip Watteeuw (Niet van toepassing) op 21 april 2009 in "Mobiliteit en verkeersveiligheid"

Groen! steunt de Toekomstvisie van de Lijn voor 100% en vraagt Vlaamse regering om nog voor de verkiezingen per decreet de nodige investeringen vast te leggen zodat ze deze keer effectief worden uitgevoerd en dat we in plaats van aankondigingen eindelijk realisaties te zien krijgen.

Eén maand voor de verkiezingen trekt Vlaams minister Kathleen Van Brempt het toekomstplan van de Lijn naar zich toe. Maar voor Groen! is dit niet geloofwaardig. De Vlaamse regering heeft de vijf voorbije jaren vooral de kaart getrokken van Vlaanderen Distributieland en van investeringen in nieuwe infrastructuurprojecten voor auto's en vrachtwagens. Aan concrete plannen voor meer en beter openbaar vervoer is er al enige tijd geen gebrek : er is het Pegasusplan (voor de Vlaamse ruit), het Spartacusplan (voor Limburg) en het Neptunusplan (voor de kust). Maar van al die fraaie plannen werd er de laatste jaren erg weinig gerealiseerd.

Groen! had op het einde van deze regeerperiode liever realisaties gezien in plaats van alweer aankondigingen. Filip Watteeuw, lijsttrekker Oost-Vlaanderen: " Ook op het einde van de vorige termijn kondigde minister Bossuyt grootse investeringsplannen aan voor de Lijn , maar hiervan werd de voorbije jaren maar weinig gerealiseerd. Er wordt al jaren gepraat over nieuwe lightrailver-bindingen in Vlaanderen, maar intussen is er nog geen kilometer lightrail in de feiten aangelegd."

Groen! vraagt een tienjareninvesteringsdecreet met duidelijke budgettering en timing voor de Lijn. Daarin moeten de investeringen van de Lijn voor de komende tien jaar vastgelegd worden. Voor de aanleg van 810 kilometer extra tramlijnen op tien jaar tijd bijv. volstaat een verdubbeling van het huidig investeringsbudget niet. "Een decretaal vastgelegd investeringsplan biedt meer garanties dan enkele intentieverklaringen in het plan `Vlaanderen in Actie' van de regering Peeters," stelt Vlaams parlementslid Eloi Glorieux: "Door investeringen decretaal te verankeren, wordt een zekerheid ingebouwd rond deze investeringen over de legislatuurtermijnen heen. Zo zijn de volgende Vlaamse regeringen verplicht om dit investeringsplan uit te voeren en misschien dat we dan eindelijk eens echt iets zien veranderen."

Contact: Filip Watteeuw -
Deel Deel
Eloi Glorieux
Filip Watteeuw