Politie Amsterdam-Amstelland

GESLAAGDE REANIMATIE PIEPJONGE BABY (21-04-2009)

Politiepersoneel heeft woensdagavond 15 april een jonge baby met succes kunnen reanimeren. Zij reageerden op een melding in de Amstelveense wijk Keizer Karelpark en namen direct de eerste hulpverlening over van de ouders.

Melding na melding. De politie van wijkteam Amstelveen-Zuid heeft het woensdagavond razend druk. Ze zijn nog bij de ene melding als rond half negen via de portofoon een ander zeer zorgwekkend bericht binnenkomt. Een baby van vijf maanden geeft geen teken van leven meer.

3 dagen oud
Het is niet niks, de confrontatie met een mogelijk stervende baby en zijn ouders. Onderweg naar het adres bespreken de agenten de situatie en wie van hen - als ze er voor de ambulance zijn - gaat reanimeren en wie de ouders opvangt. Eenmaal aangekomen treffen de agenten de jonge ouders in paniek aan. De moeder wacht buiten de hulpdiensten op, terwijl de vader al bellende probeert zijn kind te reanimeren. `Het kindje was zo klein, misschien maar twee handen groot. De baby bleek ook geen vijf maanden, maar drie dagen oud te zijn.'

Beentje beweegt
Terwijl de vader gerustgesteld wordt, legt een van de agenten voorzichtig haar hand op de baby. `Ik voelde meteen dat het kind helemaal verkrampt was. Zijn mondje, handjes, armpjes en beentjes waren helemaal stijf. Ik probeerde eerst het hoofdje goed neer te leggen zodat er lucht naar binnen kon. Na vijftien keer hartmassage met twee vingers gaf de baby nog geen reactie. Toen ik lucht in zijn neusje blies, riep mijn collega luid dat de voetjes bewogen. Wat een opluchting!' Kort daarna is de ambulance en het traumateam ter plaatse en wordt de zorg overgedragen.


____________________