Koenders roept op tot humanitaire pauze in Sri Lanka

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) is zeer bezorgd over de ongeveer 50.000 mensen die worden vermalen door gevechten tussen het Sri Lankaanse leger en de Tamil Tijgers. 'Hun leven staat op het spel, ze zitten in de val', aldus Koenders. Hij verwelkomde de bevrijding van 'tienduizenden vluchtelingen' in de afgelopen dagen. 'Dat is positief nieuws, al lijken er veel slachtoffers bij te zijn gevallen.'

Er is nu direct de noodzaak van een 'humanitaire pauze' zodat de VN, het Rode Kruis en andere organisaties de mensen die volstrekt gebrek aan alles hebben te helpen in deze noodsituatie. 'Deze mensen worden in feite door de LTTE gegijzeld terwijl militaire actie van beide zijden nu moet stoppen om hulp te verlenen en burgers te evacueren. Het humanitair recht staat hier direct op het spel', aldus Koenders.

Minister Koenders is in direct contact met de ambassade in Colombo en het Rode Kruis over humanitaire hulpverlening. Nederland heeft in 2009 1 miljoen Euro toegekend aan de interne vluchtelingen, via IOM, en legt nu de laatste hand aan een bijdrage van 0,5 niljoen voor Internally Displaced Persons (IDP's) in het noorden van Sri Lanka via Nederlandse organisaties. Het Rode Kruis - de enigee organisatie die nu enige toegang heeft - wordt doorr Nederland gesteund. 'Daarnaast moet de VN nu onmiddellijk een Speciale Vertegenwoordiger voor Sri Lanka benoemen om (ontwikkelings)politieke en humanitaire activiteiten per direct te stroomlijnen', aldus Koenders.

Noot voor redacties (