NEN


Publicatie Nederlandse vertaling ISO 9999

dinsdag 21 april 2009, 13:24

Begin mei publiceert NEN de Nederlandse vertaling van NEN-EN-ISO 9999:2007 'Hulpmiddelen voor mensen met functioneringsproblemen - Classificatie en terminologie'. De vertaling is tot stand gekomen met medewerking van een aantal experts uit de normcommissie 'Classificatie en terminologie van hulpmiddelen voor mensen met functioneringsproblemen'.

ISO 9999 bevat een classificatie van hulpmiddelen, speciaal vervaardigd of algemeen verkrijgbaar, voor mensen met functioneringsproblemen. De norm is beperkt tot hulpmiddelen die hoofdzakelijk bedoeld zijn om door personen met functioneringsproblemen zelf te worden gebruikt. Hulpmiddelen die gebruikt worden door een persoon met functioneringsproblemen die de hulp van een derde vereisen bij het gebruik, zijn in de classificatie inbegrepen. In ISO 9999 zijn hulpmiddelen ingedeeld in drie niveaus van detail: hoofdgroepen, groepen en subgroepen. Elk niveau is voorzien van een code, een titel en zo nodig een toelichting en/of een verwijzing naar andere delen van de classificatie.

ISO 9999:Terminologie ontleend aan ICF
ISO 9999 maakt gebruik van terminologie ontleend aan de International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF). De ICF is een classificatie voor het beschrijven van de gezondheidstoestand. De ICF is een van de kernclassificaties van de World Health Organization
- Familie van Internationale Classificaties (WHO-FIC). De norm ISO 9999 is een gerelateerde classificatie.

Meld u aan voor deelname aan de normcommissie
De norm ISO 9999 wordt doorlopend gereviseerd. Verwacht wordt dat de volgende versie van de internationale norm ISO 9999 in 2011 gepubliceerd zal worden. De Nederlandse normcommissie 'Classificatie en terminologie van hulpmiddelen voor mensen met functioneringsproblemen' draagt ook haar steentje bij aan het reviseren van de norm. De normcommissie is nog op zoek naar experts die actief willen meedenken aan de revisie. Bent u geĂŻnteresseerd? Neem dan contact op met NEN-gezondheidszorg.

Informatie
Voor meer informatie over de Nederlandse vertaling van NEN-EN-ISO 9999 of voor deelname aan de normcommissie kunt u contact opnemen met ir. Mirjam van der Gugten, consultant NEN-gezondheidszorg, telefoon (015) 2690 403, via e-mail: gezondheidszorg@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-ISO 9999:2007 en (Norm) NEN Mediscopemail (Publicatie)