Vereniging Nederlandse Gemeenten

Stichting Afvalfonds opgericht

21.04.2009

Het verpakkende bedrijfsleven en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben vandaag formeel de Stichting Afvalfonds opgericht. Het Afvalfonds financiert de uitvoering van het Besluit verpakkingen, waarin de verantwoordelijkheid voor de inzameling en recycling van verpakkingen is geregeld.

Door het Besluit verpakkingen is het verpakkende bedrijfsleven sinds 1 januari 2006 verantwoordelijk voor de gescheiden inzameling en recycling van hun verpakkingen. Hoewel deze
producentenverantwoordelijkheid op het bedrijfsleven rust, is de uitvoering mede afhankelijk van gemeenten. Voor de inzameling van verpakkingen ontvangen gemeenten een vergoeding uit het Afvalfonds. Dit is vastgelegd in een Raamovereenkomst die het verpakkende bedrijfsleven, de VNG en het ministerie van VROM in juli 2007 hebben gesloten.

In de Raamovereenkomst staan afspraken over de uitvoering van de verplichtingen uit het Besluit verpakkingen voor de jaren 2008 tot en met 2012. De uitvoering wordt uit het Afvalfonds gefinancierd. Daarnaast voorziet het Fonds in een bijdrage aan het Impulsprogramma Zwerfafval voor het bestrijden van zwerfafval. Hiermee worden de activiteiten van de Stichting Nederland Schoon betaald

Jaarlijks stort het Ministerie van VROM 115 miljoen euro in het Afvalfonds. Deze 115 miljoen euro wordt verkregen uit de belastingheffing voor producenten en importeurs van verpakkingen.

Het bestuur van de Stichting Afvalfonds bestaat uit vijf personen: twee vertegenwoordigers van de VNG, twee vertegenwoordigers van het verpakkende bedrijfsleven en een onafhankelijk voorzitter. De onafhankelijk voorzitter is de heer P. van Zevenbergen, oud-lid van de Rekenkamer en thans waarnemend burgemeester van de gemeente Middelharnis.

Den Haag, 21 april 2009