Basisscholen doen massaal mee met project over menselijk lichaam

21/04/2009 15:55

Nefarma

Basisscholen doen massaal mee met project over menselijk lichaam

Bijna één op de twee basisscholen in Nederland (49%) neemt deel aan het project "Ikvanbinnen". Op speelse en leerzame wijze wordt leerlingen van groep acht bijgebracht hoe het menselijk lichaam functioneert. Door middel van drie korte films, interactieve lees- en leeropdrachten, een internetspel en een digitale kaartenbak vol informatie vult het project een lacune in de bestaande leermethodes van het onderwijs op.

Het project is een initiatief van Nefarma, vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland, en ging twee jaar geleden van start. Het deze week gereedgekomen derde deel sluit de eerste fase van het project af. Vanmiddag is een symbolisch 'eerste exemplaar' van de bijbehorende DVD aangeboden aan de Vaste Kamercommissie van Onderwijs van de Tweede Kamer. De Kamer debatteert binnenkort over meer mogelijkheden internet en alternatieve lesvormen in te zetten in het onderwijs. Nefarma is van oordeel dat Ikvanbinnen daar een goed voorbeeld van is.

Ikvanbinnen is gericht op de hoogste groepen van het basisonderwijs. Leerlingen van brugklassen blijken namelijk weinig kennis te hebben van de werking van het menselijk lichaam, terwijl dit voor iedereen van grote betekenis is. Bij de totstandkoming is samengewerkt met specialisten op onderwijsgebied, die leidend zijn geweest bij de opzet en vormgeving van het programma.

De leeromgeving bestaat vooralsnog uit drie delen: het skelet, de zenuwen en de organen.

In de Tweede Kamer werd Nefarma-directeur Michel Dutrée vanmiddag vergezeld door een leerkracht en kinderen van de zogeheten Openluchtschool in Rotterdam. Voor kinderen van deze school is een gezond lichaam minder vanzelfsprekend dan voor hun leeftijdsgenoten.

Uit tussentijds onderzoek naar het gebruik van de eerste twee delen blijkt dat meer dan 95% van de deelnemende leerkrachten het onderwijsmateriaal als aantrekkelijk en goed bruikbaar beoordeelt. Driekwart van de ondervraagden heeft het materiaal al verschillende keren gebruikt.

Nefarma is blij met het - volgens ingewijden in de onderwijswereld - grote succes van het project. "Het is aangeslagen bij de doelgroep en dat wilden we bereiken", aldus de vereniging.

Ter wille van de maximale transparantie is al het materiaal, met inbegrip van de gebruiksaanwijzing voor de leerkrachten, via het internet te bekijken: www.ikvanbinnen.nl.