Levensecht leren - Samenwerking Vestia Zoetermeer en Het Atrium

21/04/2009 16:04

Vestia Zoetermeer

Vestia Zoetermeer start deze maand een samenwerkingsproject met de afdeling Plant en Dier van het Atrium, school voor praktijkonderwijs. Leerlingen gaan tijdens hun praktijkuren in een kleine groep, en onder leiding van tuinmeester Eduard Versluijs, aan de slag met echte klussen, die in opdracht van Vestia Zoetermeer worden uitgevoerd. Op dinsdag 21 april is het officiële startsein gegeven voor dit samenwerkingsproject.

Jenny Commandeur, directeur van Vestia Zoetermeer, overhandigde aan Eduard Versluijs hun nieuwe werkpaard, een bakfiets. Dit hele praktische cadeau van Vestia Zoetermeer werd tevens vergezeld door een set mooie overalls. De leerlingen van het praktijkonderwijs kunnen daarmee aan de slag binnen dit mooie initiatief.

Doeners en geen lezers

Leerlingen in het praktijkonderwijs zijn meestal doeners en geen lezers. Zij leren liever met hun handen en minder graag uit boeken. Praktijkvakken staan binnen Het Atrium daarom vaak op het rooster, want leerlingen binnen het praktijkonderwijs komen daarin het best tot hun recht. Het leren in de praktijk moet dan wel zo echt mogelijk zijn, en dat lukt niet altijd binnen de muren van de school. Het stagetraject is daarom een belangrijk onderdeel van het schoolprogramma van Het Atrium.

Levensecht leren

Levensecht leren noemen ze deze manier van leren binnen het praktijkonderwijs. De leerlingen van Het Atrium gaan dit buitenschools leren tot de zomervakantie serieus uitproberen. Vanaf 21 april gaan de leerlingen wekelijks, met hun Vestia-bakfiets en in keurig overall, aan de slag binnen enkele woningcomplexen van Vestia Zoetermeer. Een spannend avontuur dat de school en Vestia Zoetermeer kritisch zullen volgen. Als dit project succesvol verloopt, zitten er al vervolgplannen in het vat om dit ook breder te gaan opzetten.

Over Het Atrium

Het Atrium is een (kleinschalige) school voor praktijkonderwijs. 265 leerlingen bezoeken de school en ruim 50 teamleden verzorgen het onderwijsprogramma. De school biedt praktisch ingestelde jongeren optimale kansen om hun individuele talenten te ontwikkelen. De uitstroomresultaten van de school zijn dan ook zeer divers. De meeste leerlingen worden voorbereid op directe uitstroom richting arbeidsmarkt, maar ook van de doorstroommogelijkheden naar het middelbaar beroepsonderwijs (ROC) wordt regelmatig gebruik gemaakt.

Over Vestia

Vestia biedt woonservice aan de bewoners van circa 72.000 woningen in Haaglanden, Rotterdam en in diverse plaatsen in het midden van het land. De woningen zijn verdeeld over de lokale corporaties, die werken in hun eigen wijken en buurten. Zij kennen de situatie ter plekke goed en hebben rechtstreeks contact met het lokale bestuur, plaatselijke organisaties en vooral met de bewoners. Zo is Vestia altijd in de buurt! Vernieuwing van wijken en samenwerking met de zorgsector zijn twee voorbeelden van hoe Vestia haar maatschappelijke taak vervult. Naast de lokale corporaties heeft Vestia de beschikking over vier vakbedrijven. Er werken in totaal 950 mensen bij Vestia.





www.vestia.nl