Gemeente Nijmegen

Nijmeegse crisismonitor: 2008 topjaar, maar in 2009 tekenen van krimp

21/04/2009

Een stijging van het aantal niet-werkende werkzoekenden in de eerste maanden van 2009, een daling van het aantal verkochte woningen, maar ook de constatering dat 2008 een absoluut topjaar was voor de Nijmeegse economie. Zo steeg het aantal banen in Nijmegen in 2008 met zo'n 3600 banen naar bijna 100.000. Deze en andere informatie is te vinden in de vandaag gepubliceerde Crisismonitor van de gemeente Nijmegen.

De crisismonitor is vandaag vrijgegeven door het college van burgemeester en wethouders en biedt een actueel overzicht van de economische ontwikkelingen in de stad. De monitor is uitgesplitst naar drie `pijlers': Economie, Werk en Inkomen, en Stedelijke Ontwikkeling. Voor elk van de drie pijlers zijn drie indicatoren opgesteld. Samen geven zij een actueel beeld van de ontwikkeling per pijler. Voor bijvoorbeeld de pijler Economie zijn de indicatoren de aanwas van bedrijven, de parkeerafzet in het centrum en het aantal hotelovernachtingen in de stad. Per indicator wordt in een grafiek de trend weergegeven over een periode van 24 maanden. De meeste gegevens zijn bijgewerkt tot eind februari 2009. Op de gemeentelijke website is de actuele versie van de monitor steeds beschikbaar.

De crisismonitor maakt onderdeel uit van een al eerder bekendgemaakt maatregelenpakket waarmee de gemeente de gevolgen van de economische recessie wil beperken, waarmee ze de economische structuur van de stad wil versterken en vernieuwen, en waarmee ze wil inspelen op mogelijke kansen die zich voordoen. De monitor biedt een actuele stand van zaken, en biedt de gemeente de gelegenheid om, indien daar aanleiding toe is, tijdig maatregelen te nemen.

Andere maatregelen die de gemeente neemt en die al eerder bekend zijn gemaakt zijn:


* een versnelde investering van 27 miljoen euro in nieuwbouwprojecten in de stad;

* 5 miljoen euro extra voor een aantal strategische ruimtelijke projecten in de stad;

* zelf meer risico dragen bij een aantal bouwprojecten in de stad;
* investeringen in behoud en versterking van de werkgelegenheid, vooral op het gebied van de kennis-economie (bv. Novio Tech Campus);

* samenwerking met het bedrijfsleven, onder andere via mobiliteitscentra voor werknemers die hun baan (dreigen te) verliezen;

* investeringen in de bereikbaarheid van de stad (bv. HOV, NS-station Goffert);

* extra scholing van jongeren en ondersteuning van zwakkeren op de arbeidsmarkt;

* een strategisch beraad met kopstukken uit diverse sectoren van de Nijmeegse economie;

De maatregelen vormen onderdeel van een groslijst aan (potentiële) maatregelen die genomen kunnen worden op het moment dat de ontwikkelingen in de Nijmeegse economie daartoe aanleiding geven. Voor het nemen van maatregelen wordt ook nauw overleg gevoerd tussen het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad.

Meer informatie:

* Crisismonitor Nijmegen (april 2009) (138kb)