Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA verheugd met boek van Danny Pieters (21/04/09)

N-VA-voorzitter Bart De Wever verwelkomt het nieuwe boek van professor Danny Pieters, Onze sociale zekerheid: anders en beter. Pieters is net als de N-VA pleitbezorger van een Vlaamse sociale zekerheid, maar de grote verdienste van Pieters is vooral dat hij concrete invulling geeft aan hoe die sociale zekerheid er idealiter zou moeten uitzien opdat ze anders dan nu een echte sociale bescherming zou bieden, rechtvaardig zou zijn en betaalbaar. Bart De Wever: Het huidige systeem moet dringend hervormd worden. Het is de verdienste van Pieters dat hij dit debat durft open te trekken en vernieuwende inzichten aanbiedt. Hopelijk kan dit de aanzet zijn van een echt maatschappelijk debat, wars van alle taboes.

Pieters stelde zijn boek vanmiddag voor in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, in aanwezigheid van Roger Dillemans, ere-rector van de K.U. Leuven, die ook het voorwoord in het boek geschreven heeft. De boekvoorstelling vanmiddag werd ingeleid door Guy Peeters, voorzitter van het socialistische ziekenfonds.

Pieters formuleert in zijn boek een aantal ingrijpende hervormingsvoorstellen voor onze sociale zekerheid.
* Sociale herverdeling is daarbij essentieel, maar het systeem van uitkeringen en pensioenen moet ook rechtvaardig zijn en voldoende responsabiliseren. Wie meer bijdraagt tot het systeem, heeft recht op een hogere uitkering of pensioen.

* Hij pleit ook voor een sterke wettelijke pensioenpijler. Aanvullende verzekeringen moeten aanvullend zijn en mogen geen excuus worden voor een sluipende privatisering van onze sociale zekerheid.

* Pieters wil ook dat het systeem transparanter wordt: elke burger moet goed kunnen zien wat naar de belastingen gaat en wat bestemd is voor de sociale verzekering. Alleen zo kan er voldoende maatschappelijk draagvlak blijven bestaan voor een sterke sociale zekerheid.

* Iedereen moet geresponsabiliseerd worden: niet alleen de mensen die van het systeem genieten, maar ook de vakbonden, de werkgevers en de overheid die het systeem mee helpen organiseren en beheren. Zij moeten mee hun verantwoordelijkheid nemen om een aantal scheefgegroeide situaties recht te trekken en misbruiken in de toekomst te vermijden.

Bart De Wever: Het boek van Danny Pieters bevat nog veel meer interessante voorstellen en ideeën. Hopelijk kan dit eindelijk een echt debat op gang trekken zonder taboes. De N-VA pleit bij de komende verkiezingen voor een aanvullende Vlaamse kinderbijslag alsook voor een Vlaamse hospitalisatieverzekering. We kunnen immers niet langer wachten tot het immobilisme op Belgisch niveau eindelijk doorbroken wordt. Onze voorstellen en die van Danny Pieters geven concrete invulling aan hoe een sterk Vlaams beleid ook een veel socialer beleid vorm kan geven.

Auteur:
Bart De Wever
Algemeen voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be