Nederlandse Vereniging van Banken

Publicatiedatum: 21 april 2009

Nederlandse Vereniging van Banken:

AFM voorstellen niet in belang huizenbezitter

Vandaag maakte de AFM voorstellen bekend om de regels voor het verstrekken van hypotheken te verscherpen. De Nederlandse Vereniging van Banken meent dat de voorstellen niet helpen tegen het voorkomen van te hoge woonlasten.

Daarvoor moet worden gekeken naar de hoogte van het inkomen van mensen en niet naar de waarde van het huis. Toch is dat wat de AFM nu doet.

De voorstellen leiden verder tot druk op de huizenprijzen. Het wordt voor mensen (met name starters) moeilijker om een huis te kopen/gefinancierd te krijgen. De eisen worden immers strenger. Er komt dus minder vraag naar huizen. In een markt waarin huizenprijzen al dalen is dat een ongewenste en riskante uitkomst en slecht voor het vertrouwen van (aspirant) huizenbezitters.

Banken beoordelen hypotheekaanvragen nu al op basis van het inkomen. Daar bestaat een gedragscode voor (Gedragscode Hypothecaire Financieringen) waarin regels zijn opgenomen juist om te voorkomen dat mensen te hoge woonlasten krijgen. Mits goed onderbouwd mogen banken van die regels afwijken.

Groene Waarmerk drempelvrij.nl logo