UMC Utrecht


Te lage dosis vitamine K voor baby's

De dosis vitamine K die zuigelingen dagelijks ontvangen is te laag. De dosis moet zes keer hoger worden voor alle baby's die borstvoeding krijgen. Kinderarts Peter van Hasselt van het UMC Utrecht stelt dat in zijn promotieonderzoek. Kinderen die flesvoeding krijgen hebben geen extra vitamine K nodig. Vitamine K is bedoeld voor een goede bloedstolling om bloedingen te voorkomen.

Van Hasselt vergeleek het voorkomen van bloedingen bij zuigelingen in Denemarken en Nederland tussen 1991 en 2003. Nederlandse pasgeborenen kregen dagelijks druppels met 25 microgram vitamine K, in Denemarken kregen baby's één keer per week 1 milligram. In Nederland kregen bijna alle borstgevoede kinderen met een geblokkeerde galweg een bloeding door een vitamine K-tekort. Deze kinderen werden niet beschermd door de 25 microgram vitamine K per dag. De bloedingen kwamen tien maal zoveel voor als in Denemarken. Het onderzoek draait om kinderen die borstvoeding krijgen, want in flesvoeding zit voldoende vitamine K.

"Het betekent," stelt Van Hasselt, "dat honderdduizenden ouders in de loop der jaren onbedoeld te weinig vitamine K aan hun kind hebben gegeven. We geven álle pasgeborenen vitamine K omdat de risicokinderen niet herkenbaar zijn. Het is niet erg dat niet alle kinderen evenveel baat hebben bij de vitamine K. Dat hoort bij preventieve maatregelen. Maar nu blijkt de kleine groep kinderen met een galwegblokkering, waarvoor we het allemaal doen, niet beschermd te worden door de te lage dosis."

Van Hasselt stelt voor de dosering te verhogen naar 1 milligram per week. De effectiviteit hiervan blijkt uit de veel kleinere kans op bloedingen in Denemarken. De verhoging komt grofweg overeen met een dagelijkse dosis van 150 microgram, dat is zes maal hoger dan nu. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde werkt aan een nieuwe richtlijn.

Een heel klein deel van alle pasgeborenen kampt met een geblokkeerde galweg. De afwezigheid van galvloeistoffen in de darm bemoeilijkt het opnemen van vitamine K uit voeding. Omdat vitamine K nodig is voor de bloedstolling, veroorzaakt het tekort levensgevaarlijke hersenbloedingen rond de leeftijd van vier tot vijf weken. Door de hersenbloedingen kunnen de kinderen neurologische schade oplopen of zelfs overlijden. Dat overkomt in Nederland zo'n zes baby's per jaar. In het UMC Utrecht zijn dit jaar twee kinderen met zo'n ernstige hersenbloeding opgenomen.

Peter van Hasselt promoveert op 21 april aan het UMC Utrecht. Kinderarts prof. dr. Jan Kimpen en prof.dr. Ruud Berger begeleidden zijn onderzoek.