ANBO

ANBO en FNV

Doorbraak medezeggenschap gepensioneerden in pensioenfondsen

Ouderenbond ANBO en Vakcentrale FNV hebben een doorbraak bereikt bij de medezeggenschap van gepensioneerden. Via ANBO zullen voortaan vertegenwoordigers van gepensioneerden deel kunnen uitmaken van besturen van bedrijfstakpensioenfondsen (BPf). Bij ondernemingspensioenfondsen(OPf) was de vertegenwoordiging van gepensioneerden al geregeld. Dit verschil wordt nu opgeheven.

Keuzerecht
Gepensioneerden willen al decennia meer invloed op besluiten rondom hun aanvullend pensioen. Bij ondernemingspensioenfondsen geldt een keuzerecht voor een deelnemersraad of vertegenwoordiging van gepensioneerden in het bestuur. Daarmee is de invloed van gepensioneerden naast die van de werkgever en de ondernemingsraad geregeld.

Bij bedrijfstakpensioenfondsen ligt de situatie anders. Daar maken werkgeversorganisaties en vakbonden de dienst uit in het bestuur. De invloed van gepensioneerden loopt via vakbonden. Deze invloed is toegenomen doordat ANBO sinds 1 januari 2009 is aangesloten bij FNV. Om dat nog meer handen en voeten te geven gaan
ANBO-vertegen-woordigers via een ingroeimodel deel uit maken van de BPf-besturen. Die zullen zich net als andere vertegenwoordigers inzetten voor de belangen van zowel werknemers als gepensioneerden.

Over ANBO
ANBO is de grootste onafhankelijke belangen- en emancipatieorganisatie voor senioren in Nederland, ongeacht geloofsovertuiging, levensbe­ schouwelijke, maatschappelijke of politieke opvatting. De seniorenbond is spreekbuis voor bijna 400.000 senioren en wil de zelfstandigheid en de keuzevrijheid van ouderen vergroten, onder meer op het gebied van wonen, werken, vrije tijd, zorg en inkomen. Bovendien geeft ANBO aan leden persoonlijk advies en informatie, en biedt het culturele, sportieve en recreatieve activiteiten en aanzienlijke kortingen. ANBO is lid van FNV, NPCF, Age Europe en AARP Global Network.