Partij van de Arbeid

Kamer achter leerwerkplicht

21-04-2009 04:00

De Tweede Kamer steunt het wetsvoorstel van staatssecretaris Klijnsma dat jongeren tot 27 jaar een baan of opleiding garandeert. Klijnsma: Er moet een sense of urgency bij jongeren ontstaan, die inhoudt dat je op jonge leeftijd moet willen werken, leren of een combinatie daarvan.

Iedere jongere die zich meldt bij het werkplein voor een uitkering krijgt een aanbod. Het kan in de toekomst dus niet meer voorkomen dat jongeren met een uitkering maanden lang thuis op de bank zit. Wie een werk- of leeraanbod weigert, verspeelt zijn uitkering.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma: Ik ben blij dat de Kamer dit wetsvoorstel nu heeft goedgekeurd, omdat we zo een goed instrument hebben om de groep schoolverlaters dit voorjaar (175.000 leerlingen) te ondersteunen bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt.

Met het wetsvoorstel staat volgens Klijnsma niet langer de uitkering voorop, maar het aanbod van werken of leren. Jongeren moeten een aanbod van een baan of een scholing van de gemeente aanvaarden. Daar staat tegenover dat zij ook het recht krijgen werk of scholing te eisen van de gemeente.

PvdA-kamerlid Hans Spekman (PvdA) steunt het voorstel: In de jaren tachtig hebben we de fout gemaakt jonge mensen langdurig op een rusttraject te zetten. Veel van hen rusten echter nog steeds omdat ze later geen kans meer hebben gekregen. Die fout mogen we niet nog een keer maken. Met dit wetsvoorstel doen we dat ook niet. We moeten jongeren een aanbod doen om te zorgen dat ze kunnen meedoen.

De PvdA pleit er al langer voor dat jongeren tot 27 jaar of werken, of naar school gaan. Zo staat in het verkiezingsprogramma van 2006 te lezen: Jongeren tot 27 jaar moeten naar school gaan of werk hebben. Voor werkloze jongeren gaat een leer/werkplicht gelden. Voor jongeren die niet mee willen werken en bij wie gedragsproblemen meespelen worden onorthodoxe oplossingen niet geschuwd.