Partij van de Arbeid

Bellen in buitenland goedkoper

21-04-2009 04:42

Vanaf deze zomer wordt bellen en sms'en vanuit het buitenland goedkoper. Hierover zijn het Europees Parlement en de Europese Raad van Ministers het eens geworden. PvdA-europarlementariër Cremers had voorgesteld de prijzen nog verder te verlagen, maar spreekt wel van een stap in de goede richting.

Vanaf 1 juli 2009 zal een sms vanuit het buitenland, maar binnen de EU, maximaal nog elf cent mogen kosten. Het ontvangen van een voicemailbericht zal de mobiele beller helemaal geen geld meer mogen kosten.

In een periode van drie jaar moet de prijs van bellen in het buitenland, maar binnen de EU, dalen tot 35 cent (ex btw) per minuut. Over deze verdere verlaging van bellen en sms'en in het buitenland zijn het Europees Parlement en de Europese Raad van Ministers het eens geworden.

PvdA-europarlementariër Jan Cremers spreekt van een goed resultaat: 'De markt voor internationaal bellen werkt al jaren niet, vandaar dat we met de prijslimieten de markt willen dwingen hun concurrentie op orde te brengen. We hebben al heel lang een interne markt maar nog steeds is het zo dat ik drie keer zoveel betaal voor een telefoontje van Maastricht naar het aangrenzende Aaken als naar Groningen, 300km verderop, bizar gewoon.'

De te hoge prijzen zijn voor een groot deel te wijten aan de hoge groothandel prijzen die de providers elkaar onderling aanrekenen. Deze kosten worden vervolgens weer aan de consument doorberekend. Al in 2007 zijn voor het eerst maximumtarieven vastgesteld. Met deze nieuwe regeling zullen de prijzen nog verder dalen. Nieuw is ook dat er een maximumprijs komt voor sms´jes en mobiel data verkeer. In 2011 zal de prijs voor het gebruik van een mobieltje voor bijvoorbeeld e-mailen en internetgebruik in het buitenland maximaal 50 cent mogen zijn.

Ook zal van de aanbieders gevraagd worden dat ze meer en betere informatie verstrekken over het gebruik van een mobieltje in het buitenland. Zo moet het voor consumenten duidelijker worden hoeveel MB ze downloaden en dus moeten betalen. Om te voorkomen dat mobiele internetgebruikers voor onaangename verassingen komen te staan, na terugkeer uit het buitenland, moeten ze de mogelijkheid krijgen een maximumbedrag per maand in te stellen.

Cremers deed zelf voorstellen om de prijzen nog veel verder te verlagen, maar door verzet van de Europese Christen-Democraten en liberalen konden zijn voorstellen geen meerderheid in het Europees Parlement vinden. Cremers: 'Erg jammer, maar de prijzen die nu zijn afgesproken zijn toch een stap in de goede richting.' Hij verwacht dat in de toekomst de prijzen nog verder naar beneden zullen gaan.