FNV



21-4-2009

STAR brengt aanbevelingen regeling deeltijd-WW uit

Vandaag heeft de Stichting van de Arbeid (STAR), het overlegorgaan van de sociale partners, haar aanbevelingen voor de invulling van de regeling deeltijd-WW gepubliceerd.

De regeling deeltijd-WW is onderdeel van het sociaal akkoord. Deze regeling geeft werkgevers in de huidige crisisperiode de mogelijkheid om tot een maximum van 65 weken de werktijd van hun werknemers te verkorten met maximaal 50 procent. Voorwaarde is wel dat de vakbonden hiermee instemmen.

Is deeltijd-WW het juiste instrument? FNV-federatiebestuurder Wilna Wind legt uit dat werkgevers en bonden eerst moeten bezien of deeltijd-WW wel het juiste instrument is. "Het gaat hier immers om een tijdelijke regeling voor een bedrijf dat door de crisis in de problemen is gekomen. Dit bedrijf dient echter wel goede perspectieven te hebben om er weer bovenop te komen. Als achteraf blijkt dat de regeling zinloos is geweest, zijn immers de werknemers de dupe."

Voorwaarden voor uitvoering Als is overeengekomen dat deeltijd-WW het juiste middel is, moeten beide partijen de voorwaarden afstemmen waaronder deze regeling wordt uitgevoerd. "Daarbij is loonaanvulling een belangrijk onderdeel", aldus Wind. In de aanbevelingen van de STAR staat onder meer dat een werkgever niet op voorhand mag besluiten dat de lonen van de werknemers niet worden aangevuld. De bonden mogen ook niet bij voorbaat hun medewerking weigeren als een werkgever de lonen niet wil aanvullen. Wind vindt dat het voor de bonden van belang is om naar het totaalpakket van de afspraken te kijken. "Wat zijn de consequenties voor de pensioenopbouw? Hoe is de scholing geregeld? Is het nodig dat de volledige deeltijd-WW wordt toegepast of is minder dan 50 procent werktijdverkorting, bijvoorbeeld een dag in de week, voldoende?"

Meningsverschillen De STAR vertrouwt erop dat werkgevers en bonden een zorgvuldige afweging maken tussen de economische positie van de werkgever en de mogelijke consequenties voor de werknemers. Meningsverschillen tussen decentrale partijen kunnen gemeld worden bij het zogenaamde `Meldpunt SZW' dat het geschil daarna aan de STAR voorlegt. Wind is positief: "Ik ga ervan uit dat werkgevers en werknemers voor het allergrootste deel van de gevallen goede afspraken kunnen maken."

Meer informatie In onderstaande downloads kun je alle aanbevelingen en een FAQ van de STAR met betrekking tot de regeling deeltijd-WW nalezen.

{icon_pdf.gif} Aanbeveling Stichting van de Arbeid Deeltijd WW {icon_pdf.gif} Nota Meest gestelde vragen deeltijdWW