Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


21-04-2009
Sectorcommissie PT akkoord met financiering Frug I Com

De Sector Commissie Groenten & Fruit is in haar vergadering van dinsdag 14 april j.l. akkoord gegaan met het Frug I Com Businessplan 2009-2011 'Van Zaaien naar Oogsten'. Ook heeft men ingestemd met de financiering door het Productschap Tuinbouw van EUR 1.078.500,- voor de periode van drie jaar. Aangezien ook het HBAG groenten en fruit en GS1 de samenwerking verlengd hebben, kan hiermee tot uitvoering van het plan worden overgegaan.

Harrij Schmeitz (coördinator Frug I Com): "In deze volgende fase moet de focus meer komen te liggen op het helpen van ondernemers bij de implementatie. In de eerste fase was vooral de aandacht gericht op het bewust maken van de noodzaak voor standaardisatie bij ondernemers en het toetsen van de GS1-standaarden voor AGF. Nu gaan we de organisatie uitbreiden met een Support Desk bestaande uit twee medewerkers die klaar staan om ondernemers te helpen bij de invoering in de praktijk."

Resultaten
Samenvattend concludeert Frug I Com in haar beleidsplan dat op dit moment:
o 90% van de AGF keten zich aansluit bij de uitgangspunten standaardisatie op basis van de Internationaal erkende GS1 - UN/cefact standaarden;
o 60% op enigerlei wijze de standaard (bericht, etiket, barcode etc.) gebruikt;
o 90% de betrokken standaards kent en men begrijpt, dat een besparing in de keten van zo'n 2% van de totale ketenkosten realistisch lijkt.

Missie
Frug I Com werkt aan het beschikbaar krijgen en houden van een standaard voor elektronisch berichtenverkeer, coderingen etc. voor de AGF-keten, omdat dit een absolute noodzaak is om de sector naar een hoger niveau van informatiegebruik te tillen.

Doel
Het vervullen van een coördinerende en initiërende rol binnen de bedrijfskolom van AGF om de wenselijkheid van het gebruik van een uniforme standaard meer te onderbouwen en zichtbaar te maken in relatie tot de echte individuele bedrijfsdoelstellingen van ieder van de betrokken AGF bedrijven, teneinde op deze wijze de invoering in de totale sector snel gerealiseerd te krijgen.

Kernactiviteiten 2009-2011
o 40% Begeleiden & ondersteunen ketens
o 20% Signaleren & analyseren & kennis opbouwen o 5% Ontwikkelen & onderhouden
o 25% Uitdragen
o 10% Belangenbehartiging & netwerken

Structurele samenwerking
Tom den Hertog (voorzitter Frug I Com): "Frugicom is het volledig eens met de opvatting van de sectorcommissie GF dat participatie van de overheid (LNV en EZ) in deze, voor het functioneren van ketens een zodanig belangrijke ontwikkeling, voor de hand ligt. Zowel wat betreft administratieve lastenverlichting, digitale keteninfrastructuur, meer samenwerking in de keten en niet te vergeten de integratie van productstromen en dus de reductie van transportactiviteiten. Voor de toekomst van de tuinbouwketen is een goede IT infrastructuur, waar Frug I Com aan werkt, een voorwaarde om vele beleidsplannen gerealiseerd te krijgen. Ook komende maanden blijven we samen met het Productschap Tuinbouw overleggen met de overheid om te kijken op welke wijze we alsnog tot een structurele samenwerking en bijdrage van de overheid kunnen komen."