Gemeente Alphen aan den Rijn

op sociaal economiche index

Alphen scoort als zesde goed op sociaal economische index van De Atlas

Op de sociaal economische index scoort Alphen aan den Rijn goed in relatie tot de andere 50 grootste gemeenten. De gemeente heeft het laagste percentage werkloze jongeren en het laagste aantal inwoners dat niet zonder hulp van de overheid in het inkomen kan voorzien. Daarnaast heeft Alphen als nummer 4 de minste eenoudergezinnen, als nummer 2 het minste aantal bijstandsontvangers en het laagste aantal langdurig werklozen.

Qua werkgelegenheidsgroei scoort Alphen aan den Rijn daarentegen minder goed, plek 43 van de 50. Een verklaring daarvan kan zijn dat in Nederland gemiddeld 55% van de werkzame beroepsbevolking niet in de gemeente werkt waar hij of zij woont (bron: CBS).

2009
De cijfers waar de De Atlas voor gemeenten de ranking op baseert, zijn afkomstig uit 2008. Momenteel wordt aan een plan gewerkt om vanuit de gemeente in te spelen op de economische crisis. Werkgevers, banken en Kamer van Koophandel worden hierbij nauw betrokken. Volgens Wethouder Robert Blom (o.a. economische zaken, werkgelegenheid, werk en bijstand) geeft dit plan van aanpak aan welke acties ondernomen worden om de gevolgen van de huidige economische crisis voor Alphen en de Alphenaren te verminderen. Door gericht te investeren en kansen te benutten, wordt gebruik gemaakt van mogelijkheden om de werkgelegenheid te behouden, aldus Blom.

Collegeprogramma 2006-2010
Het college van Alphen aan den Rijn zet in op de strijd tegen werkloosheid. Daarbij richt de gemeente zich vooral op moeilijk bemiddelbare werkzoekenden. Ook de bestrijding van jeugdwerkloosheid heeft prioriteit. Het college spreekt ook de zwakkeren in de samenleving aan op hun eigen verantwoordelijkheid. Voor wie niet in staat is die verantwoordelijkheid te dragen, wordt voor een adequaat vangnet gezorgd.

Werkplein
Werkplein is een servicegerichte organisatie waarin UWV, gemeente Alphen en de overige gemeenten in de Rijnstreek samenwerken in het matchen van vraag en aanbod. Werkhart is een werkgeverscentrum en maakt deel uit van het Werkplein. Werkgevers kunnen hier vragen over loonkostensubsidie, opleidingen etc. stellen.
Bij het UWV WERKbedrijf kunnen mensen binnenlopen voor informatie over werk, beroepen, opleidingen en uitkeringen. Er kunnen vacatures binnen het werkgebied van het UWV WERKbedrijf worden geraadpleegd, werkzoekende kunnen zich inschrijven en bij het zoeken naar een geschikte baan kan ondersteuning geboden worden.

Jongerenloket
Voor jongeren (van 15 tot 23 jaar) is er het Jongerenloket. Als zij na school of studie niet meteen aan het werk komen, kunnen zij zich daar melden voor hulp op gebied van werk, scholing, uitkering en zorg.

Atlas
Alphen aan den Rijn is qua grootte met 71.658 inwoners de 45e gemeente van Nederland.
In de Atlas voor gemeenten 2009 wordt stilgestaan bij de economische recessie. Niet toevallig is het thema van deze Atlas: Werk! 50 grootste gemeenten van Nederland worden op 40 punten vergeleken.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn