Gemeente Alphen aan den Rijn

Nuon-aandelen stap dichterbij

Verkoop Nuon-aandelen stap dichterbij

Het college van burgemeester en wethouders heeft een voorstel naar de gemeenteraad gestuurd over de voorgenomen verkoop aandelen energiebedrijf Nuon. Als de gemeenteraad geen overwegende wensen en bedenkingen heeft, gaan de Alphense aandelen in een aantal stappen voor een bedrag van ruim 138 miljoen euro over in handen van het Zweedse bedrijf Vattenfall. Vattenfall maakte eind februari bekend de krachten te willen bundelen met Nuon om samen een toonaangevend Europees energiebedrijf te vormen. Deze verkoop verschaft de gemeente financiële armslag.

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft 1,35% van de Nuon-aandelen en kan nu beslissen om ze te verkopen. Bij verkoop tegen de huidige koers levert dit de gemeentekas een bedrag op van ruim 138 miljoen euro. Hiervan wil het college 25 miljoen euro vastzetten, zodat met de rente-inkomsten het jaarlijks ingeboekte aandelendividend wordt gecompenseerd. De gemeenteraad mag over het resterende bedrag beslissen. Wethouders Stan Lyczak (nutsbedrijven) en Paul Schings (financiën) zijn geen voorstander om meteen miljoenen uit te geven. Dit bedrag is vrij besteedbaar, maar we moeten het uiterst zorgvuldig aanpakken en geen geld over de balk gooien. Bij de begroting 2010 geeft het college adviezen over de bestemming ervan. Het is dan aan de gemeenteraad om zich een mening over dat advies te vormen.

Alphen aan den Rijn heeft op dit moment 1.843.344 Nuon-aandelen in haar bezit. De opbrengst komt niet ineens. De waarde krijgt de gemeente in vier delen uitbetaald. Die 138 miljoen euro is een eenmalig bedrag. Je kunt het opmaken of ervoor kiezen om het apart te houden en alleen de rente te gebruiken. Of je zoekt een combinatie, waarbij je een deel structureel behoudt en een deel eenmalig gebruikt, aldus wethouder Schings.

De gemeenteraad krijgt het voorstel tot verkoop van de aandelen voorgelegd in de vorm van een voorgenomen besluit van het college, waarover de gemeenteraad wensen en bedenkingen kan uitspreken. Daarna neemt het college een definitief besluit. Het definitieve besluit deelt de gemeente mee op een buitengewone aandeelhoudersvergadering van Nuon, waarin alleen met ja' of nee' kan worden geantwoord. Als tenminste 80 procent van de aandelen Nuon ter verkoop worden aangeboden, gaat de verkoop aan Vattenfall door.

Energiebedrijven moeten op grond van de Wet Onafhankelijk Netbeheer uiterlijk op 1 januari 2011 hun netbedrijven hebben gesplitst van de productie- en leveringsbedrijven. Dit moet gebeuren op basis van een splitsingsplan. Het splitsingsplan van Nuon is het eerste dat door de minister van Economische Zaken is beoordeeld én met een aantal aanwijzingen goedgekeurd.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn