Gemeente Alphen aan den Rijn

onderzoek ijsvoorziening

Uitkomst onderzoek ijsvoorziening:

Meerdere mogelijkheden voor realisatie kunstijsbaan

Uit onderzoek is gebleken dat kunstijs meer mogelijkheden biedt dan synthetisch- of natuurijs. Het college vraagt de gemeenteraad naar haar voorkeur: kunstijs als vrijetijdsvoorziening, lokale- of regionale sportvoorziening.

Afgelopen winter is duidelijk geworden dat nog steeds veel inwoners willen schaatsen. Maar schaatsen op natuurijs is nu eenmaal onzeker. Uit onderzoek is gebleken dat synthetisch ijs niet geschikt is voor de recreatieve sporter. Volgens b. en w. biedt kunstijs de meeste mogelijkheden. Wethouder Michel du Chatinier benadrukt dat het mogelijk is een ijsbaan te realiseren. De vraag is alleen in welke vorm. Daarover vraag ik de raad een uitspraak te doen.

Kunstijs als vrijetijdsvoorziening
Dit is een mobiele kunstijsbaan, vergelijkbaar met de ijsbaan op het Rijnplein, die voor een aantal weken in een wijk geplaatst kan worden. Een dergelijke baan is gericht op het meer laten bewegen van kinderen, maar is niet geschikt voor breedte- top- of wedstrijdsport.

Kunstijs als lokale sportvoorziening
Dit is een semi-permanente 400-meter kunstijsbaan, al dan niet overdekt. Een dergelijke baan is vooral aantrekkelijk voor schaatsverenigingen en recreatieve schaatsers. Voor topsport is een dergelijke baan niet geschikt. Wel lijkt deze ijsbaan aan te sluiten bij de oorspronkelijke wens van de Alphenaren ten tijde van de actie Wat te doen met 10 miljoen. Binnen de gemeente zijn er enkele geschikte locaties, zodat de ijsbaan binnen één à twee jaar gerealiseerd kan worden.

Kunstijs als regionale sportvoorziening
Dit is een volledig overdekte permanente 400-meter kunstijsbaan voor individuele-, wedstrijd- en verenigingssporters. Een dergelijke baan past goed bij Alphen aan den Rijn als sport- en vrijetijdsstad. De baan heeft een regionaal verzorgingsgebied, hetgeen mogelijkheden biedt tot regionale samenwerking met andere gemeenten. Zowel kunstijs als lokale- en regionale sportvoorziening sluiten goed aan bij het sportbeleid een leven lang sporten en bewegen.

Vervolg
Voor al deze varianten zijn meer investeringen nodig dan het gereserveerde bedrag van ruim 680.000 euro. Daarom vraagt het college de gemeenteraad een voorkeur uit te spreken over welke variant verder uitgewerkt kan worden.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn