Gemeente Heeze-Leende


Burgers op verkeerde been gezet

Als bijlage bij weekblad De Parel van Brabant van 15 april 2009 hebben inwoners een nieuwsbrief ontvangen met de oproep hun handtekening te plaatsen tegen een aantal ruimtelijke plannen binnen de gemeente Heeze-Leende. Helaas constateert de gemeente dat de schrijver van het stuk nogal onzorgvuldig is geweest en een aantal onjuistheden vertolkt. De gemeente heeft behoefte om aan te geven om welke onwaarheden dit gaat en om u de juiste informatie te geven.

Onjuistheden

Toversnest en Spoorlaan

In de nieuwsbrief van de inwonerscollectieven staat dat de pastorietuin deels moet wijken. Dit is niet het geval. De pastorietuin maakt geen onderdeel uit van het plan en blijft zoals hij is. Sterker nog Wooninc. is bereid een bijdrage te leveren aan het opknappen van de tuin. De achtergevels in het nieuwe plan staan op 5 meter uit de pastorietuin.

Ook staat in de nieuwsbrief dat omwonenden drie jaar lang worden stilgezwegen. Ook dit is niet waar. De gemeente moet actief communiceren maar de burgers hebben ook een haalplicht. In de kranten is regelmatig aandacht geweest voor de verkoop van d'n Toversnest en de gemeente is altijd bereid om informatie daarover te geven. Daarnaast is het bouwplan pas in de tweede helft 2008 beschikbaar gekomen voor welstand.

In de nieuwsbrief staat dat er een appartementencomplex verschijnt midden in het groene hart. Dit klopt niet. Het is aan de rand van het groene hart en bovendien op een plek waar nu ook bebouwing staat. Het groene hart begint bij de pastorietuin, gevolgd door het kerkhof en de gemeentehuistuin.

Engelse tuin: Bergerhof

In de nieuwsbrief van de inwonerscollectieven staat `na twee jaar overleg in stilte'. Dit klopt niet. De gemeente heeft pas in mei 2008 de eerste gesprekken gevoerd over de mogelijke nieuwbouw van basisschool Bergerhof. Na de zomervakantie zijn met de direct belanghebbenden de eerste schetsen gemaakt en in december 2008 heeft de gemeenteraad krediet ter beschikking gesteld, waarna meteen de inloopmarkt is gepland. Deze heeft 13 januari 2009 plaatsgevonden.

In de nieuwsbrief staat ook dat de helft van 70 bomen verdwijnt en de speelplaats kleiner wordt. De speelplaats wordt inderdaad kleiner dan nu het geval is, maar is in het nieuwe plan nog altijd veel groter dan de VNGnorm voorschrijft. Voor de bomen staat nog niets vast. Het groenplan moet nog ontwikkeld worden.

In de nieuwsbrief staat dat het groen niet meer onder zeggenschap van de gemeente valt. Dit is nog maar de vraag. We zijn hierover nog in gesprek met Wooninc.

De Groene Spinner : Nieuwbouw Merlebosschool

In de nieuwsbrief van de inwonerscollectieven staat dat er een vergroting van de parkeerdruk bij de Trumakkers ontstaat van 70%. Echter door nieuwbouw van beide scholen zullen niet veel meer kinderen naar de scholen komen, wel levert het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal mogelijk wat meer parkeerdruk op. Voor een deel zullen dit echter dezelfde auto's zijn.

In de nieuwsbrief staat `Er zijn alweer plannen voor nog 23 luxe appartementen in het restant van het park. Dit is niet waar. De gemeente heeft al diverse malen duidelijk uitgesproken dat verder geen woningbouw plaatsvindt in park De Groene Spinner

Achtergond informatie

De gemeente heeft in 2003 de mogelijkheid gekregen om deel te nemen aan de pilot Bouwen binnen strakke contouren. Een pilot van de provincie die het mogelijk maakt om woningen te bouwen zonder beperking in aantal. Maar wel met de beperking dat de bouw van die woningen alleen mag plaatsvinden binnen de bebouwde kom. Daartoe zijn strak getrokken grenzen om de bebouwde kom aangewezen.

Ondertussen heeft het Rijk er op aangedrongen dat woningcorporaties maatschappelijk moeten gaan investeren in gemeenschapsvoorzieningen. De gemeente en woningcorporaties woCom, Wooninc. en Wonen Weert hebben daartoe contact met elkaar gezocht om te kijken wat deze kansen voor mogelijkheden boden in de gemeente Heeze-Leende.

Al langer was bekend dat de gemeente te weinig financiële middelen had om alle maatschappelijke voorzieningen zoals nieuwe scholen en een nieuw dorpshuis zelfstandig te bouwen. Natuurlijk kunt u dan de conclusie trekken dat er in het verleden niet goed is omgesprongen met gemeenschapsgeld, of in ieder geval te weinig is gereserveerd voor renovatie of nieuwbouw. Feit blijft dat de gemeente al jaren te weinig geld heeft om zelfstandig deze voorzieningen te bouwen en dat de gemeenschap van Heeze, Leende en Sterksel daar wel behoefte aan heeft. Overigens is de gemeente Heeze-Leende daar geen uitzondering in. Met ons hebben vele andere gemeenten ook te weinig financiële middelen om maatschappelijke voorzieningen te bouwen.

Omdat onze scholen en ons dorpshuis om uiteenlopende redenen aan vervanging of vernieuwing toe waren zijn gemeentelijk de gesprekken geopend met de betreffende woningcorporaties om te komen tot de beoogde nieuwbouw. De aansluitende onderhandelingen over de financiering hadden tot resultaat dat de corporaties miljoenen zijn gaan investeren in onze gemeenschapsvoorzieningen, zonder deze bijdragen was nieuwbouw van zowel de dorpshuizen in Heeze en Leende als de scholen niet mogelijk geweest.

De gemeente heeft als kerntaak te zorgen dat er gebouwen komen waarin maatschappelijke functies kunnen worden uitgevoerd. Omdat het bouwen, beheren en exploiteren van gebouwen geen kerntaak van de gemeente is, is de gemeente al langer op zoek naar alternatieven. Voor woningcorporaties is het bouwen, beheren en exploiteren van gebouwen wel een kerntaak. Daarom heeft de gemeente ervoor gekozen om de woningcorporaties eigenaar te maken van onze scholen en dorpshuizen en de grond over te dragen. De gemeente huurt van deze corporaties de gebouwen om zo invulling te kunnen geven aan de maatschappelijke functies. Uiteraard liggen daar goede huurovereenkomsten en afspraken onder. Doordat de gemeente de bestemming van de grond bepaalt in bestemmingsplannen, blijft de gemeente invloed uitoefenen waarvoor de grond gebruikt mag worden.

Bestemmingsplan Kom Heeze

De meeste projecten in Heeze zijn opgenomen in het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan Kom Heeze. De Merlebosschool niet. Hiervoor komt een apart klein bestemmingsplan, een zogenaamd postzegelplan. Voor het bestemmingsplan kom Heeze staan alle bezwaar- en beroepmogelijkheden nog open. Bijgaand treft u de planning aan: Goed dat je mij nog even mee laat kijken. Het college moet uiterlijk 12 mei een beslissing nemen het ontwerp bestemmingsplan Kom Heeze. De publicatie vindt plaats op 20 mei en het plan ligt ter inzage met ingang 25 mei. De termijn loopt tot 6 juli 2009.

Concept bestemmingsplan

Het allereerste concept van het bestemmingsplan heeft tot en met 25 maart ter inzage gelegen. Dit was nog geen formele procedure, maar was bedoeld om zoveel mogelijk onvolkomenheden uit het concept te halen. Alle reacties van burgers waren dan ook van harte welkom.

Op dit moment verwerkt de gemeente deze inspraakreacties en past het concept bestemmingsplan daarop aan tot een ontwerp bestemmingsplan.

Ontwerp bestemmingsplan

Het college zal uiterlijk 12 mei een beslissing nemen op het ontwerp bestemmingsplan Kom Heeze.

Vanaf 25 mei zal het ontwerp bestemmingsplan ter inzage liggen in de hal van het gemeentehuis en digitaal op internet voor het indienen van zienswijzen. Dit indienen van zienswijzen bij de gemeenteraad is mogelijk tot en met 6 juli 2009 (zie publicatie in weekblad de Parel van Brabant in week 21, 20 mei)

Vervolg ontwerp bestemmingsplan

Daarna zal de gemeente de ingebrachte zienswijzen verwerken. De gemeenteraad zal het bestemmingsplan Kom Heeze vaststellen op 9 november 2009 of op 14 december 2009, daarbij neemt zij ook een besluit op de zienswijzen die zijn ingediend.

Na vaststelling door de gemeenteraad staat eventueel beroep open bij de Raad van State.

Communicatie

De gemeente krijgt vaak het verwijt dat niet of te laat gecommuniceerd wordt. In een aantal gevallen kan de gemeente zich ook voorstellen dat dit zo overkomt. Toch overweegt de gemeente regelmatig wat we gaan communiceren en wanneer. In dit kader is het goed om eens te kijken naar ieders rol.

De gemeenteraad is volksvertegenwoordiging en bepaalt of we aan een bepaald project mogen gaan werken door het geld ter beschikking te stellen. Voordat het geld ter beschikking gesteld kan worden moet de gemeente eerst plannen ontwerpen om te weten wat we gaan bouwen en hoeveel dat ongeveer gaat kosten. Overigens doet de gemeente dit in overleg met direct belanghebbenden. Op het moment dat de raad besloten heeft om geld ter beschikking te stellen weten we ook pas dat een project uitgevoerd kan gaan worden en op dat moment kunnen we ook breder gaan communiceren. De gemeente is van mening dat eerder niet inhoudelijk over de plannen gecommuniceerd kan worden. Natuurlijk is het wel mogelijk om burgers regelmatig van toekomstige ontwikkelingen op de hoogte te houden. De gemeente onderzoekt daar nu de mogelijkheden toe.