Provincie Noord-Holland

Nieuw archeologisch depot in Castricum

21-4-2009

Het nieuwe archeologische depot van Noord-Holland komt in Castricum. Het depot maakt het mogelijk dat de vondsten die in de provincie zijn gedaan ook voor het grote publiek toegankelijk worden.

Het nieuwe depot wordt gevestigd op de locatie Castricum-Zanderij. De provincie heeft in totaal vier locaties bekeken maar deze plek blijkt het meest geschikt. De bereikbaarheid is door de ligging naast het NS-station uitstekend. De bedrijfsgebouwen die er nu staan worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw van ongeveer 3200m2. Op de locatie wordt ook een kantoor van een aantal natuurbeherende instanties gevestigd: het Groenhuis. Deze combinatie levert een belangrijke synergie op tussen natuur- en cultuurhistorische educatie. De provincie Noord-Holland heeft voor het depot 5 miljoen euro gereserveerd. De komende maanden worden de ontwerpen gemaakt die aan Provinciale Staten worden voorgelegd. Voor de realisatie wordt uitgegaan van een periode van ongeveer 3 jaar. Het depot is naar verwachting in 2012 klaar.

Open depot
De provincie wordt al minimaal 6000 jaar bewoond en er zijn vele honderden vindplaatsen bekend en onderzocht. De vondsten die zijn gedaan liggen nu in het depot Mercurius. Dat depot heeft onvoldoende opslagcapaciteit en de klimatologische omstandigheden zijn niet optimaal. Daarnaast is het gebouw slecht toegankelijk voor publiek. Het depot is eigenaar van veel unieke vondsten die nog nooit tentoongesteld zijn, waaronder twee grote prehistorische kanos van circa 8 meter lang. Een toename van het aantal bezoekers aan tentoonstellingen laat zien dat er een stijgende belangstelling is voor de vroege historie van de provincie. Ook de interesse voor open dagen en boeken neemt toe. De provincie heeft als wettelijke taak om archeologische waarden goed te bewaren en te beheren en wil mensen ook betrekken bij de historie.

In Castricum wordt een open depot gerealiseerd. Dat betekent dat er een combinatie wordt gemaakt van opslag en tentoonstelling. Hier kunnen zowel specialisten als algemeen geĂŻnteresseerden informatie krijgen. De locatie in Castricum is extra bijzonder omdat het tussen twee archeologische top-gebieden ligt: de duinen en het Oer-IJ.

Nieuwsredactie