VVD


21-4-2009

VVD wil meer aandacht voor digitale leermiddelen op PABO

Volgens de VVD-fractie is het opmerkelijk dat scholen op allerlei manieren gestimuleerd worden om digitaal lesmateriaal te gebruiken, terwijl docentenopleidingen hier amper aandacht aan besteden.

VVD-woordvoerster Ineke Dezentjé Hamming: "Het is vreemd dat van scholen gevraagd wordt meer gebruik te maken van digitale leermiddelen, terwijl docenten niet geleerd wordt hoe hier mee om te gaan. Het is wel zo handig dat leerkrachten het lesmateriaal zelf beheersen, voordat ze dit aan hun leerlingen overbrengen."

Een ander punt is dat initiatieven voor digitale leermiddelen - vanuit scholen en bedrijfsleven - als paddenstoelen uit de grond schieten. Dit leidt tot enorme versnippering in het aanbod, waardoor scholen het spoor bijster raken. De VVD pleit daarom, net als de onderwijsraad, voor meer bundeling van krachten. Het kabinet moet daarin het voortouw nemen.

"Scholen en docentenopleidingen zouden één gereedschapskist moeten ontvangen, die als basis dient voor hun digitale lesmateriaal. Scholen raken verdwaald in de jungle van ICT-initiatieven", aldus de liberale. De ICT-sector deelt de zorgen van de VVD en pleit ook voor meer regie.

De VVD verbaast zich erover dat wel uitgeverijen betrokken zijn bij de discussie, maar niet de ICT-sector, en wil hier verandering in.

21 april 2009

Ineke Dezentjé Hamming: i.dezentjehamming@tweedekamer.nl