Gemeente Scheemda


College gaat voor rondweg Midwolda/Oostwold

Verminderen doorgaand verkeer in de dorpen

Het college van de gemeente Scheemda heeft besloten om, in samenhang met de uitvoering van de Noordelijke vaarverbinding, de ontsluiting ten noorden van Midwolda en Oostwold te verbeteren. Het betreft het aanleggen van een ontsluitingsweg via het tracé van de huidige Oudlandseweg naar Oostwold en een aansluiting op de Gereweg. Hiermee wordt het doorgaande verkeer geweerd: zo veel mogelijk verkeer blijft buiten de dorpen. Ook wordt hiermee het vrachtverkeer door Nieuwolda geweerd.

Verkeersluwe Hoofdweg/Huningaweg

Van oudsher is de Hoofdweg/Huningaweg de verbinding tussen Midwolda en Oostwold. Langs deze weg gaat veel doorgaand verkeer. Met name dit doorgaande verkeer is een knelpunt. Het vrachtverkeer is redelijk intensief en er is sprake van toename van de verkeersintensiteit. In het Dorpsontwikkelingsplan Midwolda/Oostwold wordt aangegeven dat de aanleg van een nieuwe ontsluitingsweg (rondweg) langs de noordzijde bijdraagt aan het oplossen van de knelpunten. Met de voorgenomen ontsluiting vanaf de Gereweg (N362) wordt tevens doorgaand verkeer uit Nieuwolda geweerd. Daarmee ontstaat ook meer ruimte voor het toeristische verkeer in de dorpen.

Het college van Scheemda stelt de gemeenteraad voor om de Oudlandseweg op te waarderen naar een 6,5 meter brede ontsluitingsweg en deze weg aan te laten sluiten op de Gereweg.

Ontsluiting agrarisch gebied

Met de aanleg van de verbindende route krijgt het achterliggende agrarische gebied een goede ontsluiting. In een verdere toekomst zal, over het gebied van de huidige gemeente Reiderland, kunnen worden aangesloten op de A7 bij Beerta zodat het gehele noordelijke gebied een goede ontsluiting kan krijgen, overeenkomstig de ontwikkelingen in het gebied.

Combinatie vaarverbinding en ontsluiting

De provincie Groningen en de gemeente Scheemda hebben besloten om gezamenlijk de noordelijke vaarverbinding te realiseren. De aanleg van de noordelijke ontsluitingsroute zal gelijktijdig met de Noordelijke vaarverbinding worden uitgevoerd. Planvorming en uitvoering worden aan elkaar gekoppeld. Op deze manier worden de middelen effectief ingezet.