Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders op bezoek bij Millenniumbijeenkomst Terneuzen

21 apr 2009 | Minister Koenders bezocht maandag de Millenniumbijeenkomst in de Millenniumgemeente Terneuzen. Inmiddels zijn 111 gemeenten in ons land Millenniumgemeenten, op lokaal niveau spannen zij zich in om een bijdrage te leveren aan het bereiken van de Millenniumdoelen in 2015.

Koenders bezoekt Millennium-gemeente Terneuzen

fragment uit video

* Download deze video
+ Video voor Apple Quicktime Player
Video qt mp4, 01:52 min., 6,7MB
+ Video voor Windows Media Player
Video wmv wmv, 01:52 min., 6,3MB
+ Video voor mobiel gebruik
Video 3gp 3gp, 01:52 min., 1,2MB

Iedere Millenniumgemeente mag hier een eigen invulling aan geven. De gemeente Terneuzen doet dat door ieder jaar EUR1 per inwoner beschikbaar te stellen aan de zogenoemde Millenniumprojecten.

Burgemeester Jan Lonink mocht in de Grote Kerk 6 cheques uitreiken aan gehonoreerde Millenniumprojecten. Deze organisaties dragen bij bij het behalen van de Millenniumdoelen, in het bijzonder de 3 doelen die de gemeente Terneuzen specifiek ondersteunt, dit zijn:
* Millenniumdoel 1: In 2015 zijn extreme armoede en honger uitgebannen

* Millenniumdoel 2: In 2015 gaan alle jongens en meisjes naar school
* Millenniumdoel 4: In 2015 is kindersterfte sterk afgenomen

Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) feliciteerde de organisaties met de soms bijzonder creatieve projecten.

"Je ziet hier heel duidelijk dat mensen hun eigen ervaring en kennis inzetten om projecten te formuleren. Ze worden daardoor een soort individuele aandeelhouder van hun project of programma. En daardoor houden ze ok scherp in de gaten of het geld wel goed besteed wordt. Daarbij is het een groot voordeel dat een dergelijke aanpak op lokaal niveau ook direct resultaat zien." aldus Koenders.

Eén van de gehonoreerde projecten, Viva Afrika, heeft een creatieve manier gevonden om boeren in Kameroen te voorzien van ploegen: assen van oude caravans worden daar nu gebruikt als ploeg achter een os om het land om te ploegen.

Alle projecten gezamenlijk ontvingen een bedrag van EUR55.000 van de gemeente Terneuzen.

Het bezoek aan Terneuzen vond plaats in het kader van een regiobezoek van minister Koenders. Eerder op de dag bracht de minister een bezoek aan COS Zeeland (het provinciale centrum voor internationale samenwerking) in Middelburg die 25 jaar bestaat. Zij hebben naar aanleiding hiervan een impactstudie laten uitvoeren naar haar eigen activiteiten. Dit onderzoek werd overhandigd aan minister Koenders.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Video


* Koenders bezoekt Millennium-gemeente Terneuzen

Dossier Millennium Ontwikkelingsdoelen