Gemeente Venray


21 april 2009

Agrariërs positief over eerste ervaringen bij pilot `Vernieuwing Toezicht'

Met een (tussen)evaluatie is de eerste fase van de pilot Vernieuwing Toezicht afgesloten. In deze fase hebben controleurs van de verschillende handhavingsdiensten gezamenlijke controles uitgevoerd bij zo'n vijftig agrarische bedrijven in de gemeenten Venray, Sevenum, Horst aan de Maas en Meerlo-Wanssum met als doel de onderlinge uitwisseling van hun expertise. Uit een onderzoek bij de bezochte agrarische bedrijven blijkt dat 63% van de ondernemers positief staat tegenover de uitgevoerde gecombineerde controles. Ook vond 63% van de ondernemers deze nieuwe werkwijze een verbetering ten opzichte van de werkwijze uit het verleden.

Met de pilot verkennen de gemeenten in de regio Venray, Waterschap Peel en Maasvallei, de Provincie Limburg en de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van LNV de mogelijkheden om door middel van samenwerking de toezichtslast bij veehouderijen en glastuinbouwbedrijven te verlagen en efficiënter met controles om te gaan.

Tijdens de gehouden controles in de eerste fase hebben (maximaal) twee inspecteurs van verschillende diensten in één keer naar gezamenlijke controlepunten gekeken, zoals het gebruik en opslag van gewasbeschermingsmiddelen, de kwaliteit van het oppervlaktewater, gezondheid en welzijn van dieren en de naleving van milieurichtlijnen. Ook de inspecteurs zijn positief over hun ervaringen. Zij zien het bredere werk in de pilot als verrijking van de eigen werkzaamheden.

In fase twee leggen de vier instanties de handhavingsprogramma's met planningen langs elkaar om de vermindering van de toezichtslast en de beoogde efficiëntie in de praktijk verder vorm te geven. De vier instanties nemen de door de agrariërs aangegeven verbeterpunten, zoals aankondiging bezoeken, kennis/kunde van de inspecteurs en oog voor hoofdzaken niet detailzaken, voor zover mogelijk mee in de tweede fase. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de vier instanties door middel van gezamenlijke planning en signaaltoezicht (oog- en oorfunctie) het aantal controlebezoeken kan terugbrengen.

Het proefproject in de regio Venray is onderdeel van het landelijke programma Vernieuwing Toezicht, waarmee het kabinet onnodige toezichtslast bij ondernemers wil verminderen. Naast de regio Venray lopen soortgelijke proefprojecten in de gemeente Lansingerland en in de regio's Den Bosch, Ede en Gouda.