Ondernemer rekent bij ziekte ten onrechte op overheidssteun

21/04/2009 17:00

Nationale-Nederlanden N.V.

EMBARGO TOT 17.00 UUR!

Den Haag, 21 april 2009,

P e r s b e r i c h t

Re-integratie en hulp bij bedrijfsvoering belangrijkste behoeften arbeidsongeschikte MKB'ers en ZZP'ers

Ondernemer rekent bij ziekte ten onrechte op overheidssteun


- Bijna de helft van ondernemers denkt ten onrechte dat de overheid helpt met

re-integratie, bedrijfsondersteuning en een uitkering bij arbeidsongeschiktheid


- 87% Van de ondernemers zouden hulp van een verzekeraar om snel weer aan

het werk te kunnen zeer op prijs stellen. Ruim 72% van de ondernemers weet

echter niet dat verzekeraars zieke ondernemers kunnen re-integreren en

begeleiden


- Niet-verzekerde ZZP'ers verwachten bij arbeidsongeschiktheid tweederde van

hun inkomen kwijt te raken, MKB'ers vrezen bij ziekte opstapelende

administratie en problemen in bedrijfscontinuïteit


- Kosten van arbeidsongeschiktheidsverzekering worden nog steeds te hoog

ingeschat: 58% denkt dat de maandelijkse premie meer dan 200 euro netto

bedraagt, in werkelijkheid ligt deze lager


- Zieke ondernemers dromen massaal van comeback

Ondernemers stellen bij ziekte een maandelijkse uitkering op prijs, maar willen vooral snel weer starten met een eigen bedrijf. Hierbij zouden ze hulp en begeleiding erg waarderen. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Intomart GfK onder 500 ZZP'ers en MKB'ers met maximaal 10 werknemers, in opdracht van Nationale-Nederlanden.

Het onderzoek legt een aantal misverstanden bloot. Bijvoorbeeld dat ondernemers bij ziekte geen hulp zouden willen en dat de overheid klaar zou staan om zieke ondernemers te helpen met een uitkering of re-integratie. "De overheid heeft weinig te bieden aan zieke ondernemers ", aldus Lidwien Suur, directeur Inkomen van Nationale-Nederlanden. "Voor werknemers is van alles geregeld. Juist ondernemers zijn zo belangrijk voor onze economie en moeten bij ziekte snel weer in het zadel worden geholpen. Dat willen de ondernemers zelf ook het liefst. Mensen die zelf graag willen, moet je goed begeleiden."

Duur

ZZP'ers en MKB'ers verwachten bij ziekte het meeste behoefte te hebben aan hulp bij wachtlijstbemiddeling (33%), het behouden van klanten (19%), fysieke en mentale coaching (10%) en loopbaanadvisering en outplacement (7%). De meesten van hen weten echter niet dat verzekeraars hulp kunnen bieden bij re-integratie, zoals fysieke en mentale coaching, omscholing en zelfs bedrijfskundig advies. Ook bestaat nog steeds het beeld dat arbeidsongeschiktheidsverzekeringen duur zijn. Lidwien Suur: "Ondernemers denken dat deze meer dan 200 euro netto per maand kost; in werkelijkheid liggen de kosten echt lager."

Maar liefst 34% van de ondernemers zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering denkt dat hun inkomen na arbeidsongeschiktheid bij lange na niet genoeg is om van rond te komen. Deze groep gaat streng bezuinigen op de dagelijkse boodschappen, kleding en de auto. Het schrappen van luxe uitgaven staat op de tweede plaats en het verkopen van het eigen huis op de derde.

Een ideale wereld

Jaarlijks raakt 1 op de 12 ondernemers tijdelijk of langdurig arbeidsongeschikt. Slechts 40% van hen heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Suur: "Ondernemers denken vaak 'dat overkomt mij niet'. Ze geloven in een ideale wereld waarin alles vlekkeloos verloopt. Zo werkt het helaas niet altijd." Nationale-Nederlanden start vandaag met een campagne, getiteld 'Een ideale wereld', waarin de verzekeraar aandacht vraagt voor de impact van arbeidsongeschiktheid op ondernemers. Naast het onderzoek van Intomart GfK omvat de campagne een foto-expositie en viral van Thom Hoffman. Hoffman heeft zes arbeidsongeschikte ondernemers geportretteerd. De expositie toont hun persoonlijke verhaal. Drie geportretteerde ondernemers, Roger Ruhulessin (cateraar), Riny van Abel (lasser en communicatiedeskundige) en Linda Roosloot (gedragstherapeute voor honden), worden de komende maanden gere-integreerd met ondersteuning van Nationale-Nederlanden. Hun vorderingen zijn in videodagboeken te volgen op www.eenidealewereld.nl.

De foto-expositie wordt op dinsdag 21 april getoond in Gallery WhiteSpace in Amsterdam.

Foto's: Via www.eenidealewereld.nl/pers kunt u de foto's in hoge resolutie uit de expositie downloaden en gebruiken voor publicatie. Bij publicatie graag vermelden: fotografie Thom Hoffman.





http://www.nn.nl/


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie: