C.GEN en Rotterdam Climate Initiative starten ontwikkeling CO2-opslag

21/04/2009 17:04

Rotterdam Climate Initiative

Samenwerking bedrijfsleven en RCI uit de startblokken

Rotterdam, 21 april 2009. C.GEN, een Belgische duurzame energieproducent, gelieerd aan de Cobelfret-groep die wereldwijd actief is in scheepvaart en terminals, heeft vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend met het Rotterdam Climate Initiative (RCI) om te komen tot de ontwikkeling van grootschalige toepassing van CO2 afvang, transport en opslag (CCS).

Het streven is dat de nieuwe elektriciteitscentrale van C.GEN op de Maasvlakte rond 2015 in bedrijf is en vanaf de start grootschalig CO2 gaat afvangen.

RCI heeft als doel de CO2-emissie in Rotterdam in 2025 met 50% te verminderen ten opzichte van 1990. CCS is daarbij een van de pijlers, naast energiebesparing en duurzame energie. Een haalbaarheidstudie toonde aan dat de Rotterdamse haven uitermate geschikt is voor de aanleg van een CCS-netwerk. Dit komt door de industriële concentratie, de beschikbare infrastructuur, de nabijheid van grootschalige opslaglocaties en de centrale ligging van Rotterdam ten opzichte van andere Europese industriële centra. Op basis van deze uitgangspunten is RCI samen met belanghebbende partijen gestart met de uitwerking van een business model voor een CCS-netwerk.

Wethouder Harbers van Haven, Economie en Milieu is blij met deze overeenkomst. "We zitten in een doorslaggevende fase. We hebben in Rotterdam een stevige ambitie om de CO2-uitstoot te halveren in 2025. Daarvoor zijn nieuwe technologieën essentieel, zoals CCS. Even hard nodig is de bereidheid van het bedrijfsleven om samen met ons de nek uit te steken. Het doet me goed om te zien dat het bedrijfsleven zijn verantwoordelijkheid neemt en de kansen van CCS onderkent." De ca. 2,2 miljoen ton CO2 die C.GEN uit de lucht kan halen, vormt meer dan 10% van de klimaatambitie van het RCI. "Rotterdam ligt hiermee op koers voor het waarmaken van de ambitie van CO2-reductie," aldus Harbers.

De waterstofelektriciteitscentrale past volledig in de Nederlandse klimaatdoelstellingen, aldus C.GEN CEO Wim Heyselberghs: "C.GEN bouwt een schone energiecentrale die een brug slaat naar de toekomst. De CO2-afvang van minstens 85% sluit aan bij de doelstellingen van het Rotterdam Climate Initiative, het Rijk en de Europese Unie. De mogelijkheid te draaien op verschillende brandstoffen, ook biomassa, is een bijkomend milieuvoordeel."

De overeenkomst tussen C.GEN en RCI onderstreept de intentie van beide partijen om samen de ontwikkeling van een CCS-netwerk op te pakken. RCI richt zich op de ontwikkeling van een geïntegreerde infrastructuur voor CO2 transport en opslag. Ook onderhoudt het RCI contact met de Europese Investeringsbank en de publieke sector. C.gen investeert met name in het grootschalig afvangen van CO2 door de ontwikkeling van een waterstofelektriciteitscentrale.

C.Gen

C.GEN NV is een Belgische onderneming die wenst te investeren in milieuvriendelijke

elektriciteitsproductie, dus met weinig of geen uitstoot van CO2. Het is een onderneming die zelf haar projecten ontwikkelt, op basis van verantwoorde ecologische keuzes. C.GEN NV is een filiaal van de Luxemburgse onderneming C.GEN SA en is gelieerd aan de Cobelfret-groep, die wereldwijd actief is in scheepvaart en terminals. Voor de centrale in Rotterdam, werkt C.GEN NV samen met de Luxemburgse elektriciteits- en gasleverancier Cegedel.

RCI

Een beter klimaat voor mens, milieu en economie. Dat is de uitdaging voor initiatiefnemers Havenbedrijf Rotterdam NV, gemeente Rotterdam, Deltalinqs en DCMR Milieudienst Rijnmond. Het Rotterdam Climate Initiative biedt een platform waar overheid, organisaties, bedrijven en inwoners samenwerken aan halvering van CO2-uitstoot, voorbereiding op klimaatverandering en versterking van de economie in de Rotterdamse regio.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.rotterdamclimateinitiative.nl