Economie heeft een sterke morele basis nodig

21/04/2009 18:21

Duitsland Instituut Amsterdam

Een bankier die tonnen verdient en zijn bank kapotmaakt, moet niet meer overhouden dan

iemand die failliet gaat. Kurt Biedenkopf, oud minister-president van de Duitse deelstaat Saksen en een van de prominente denkers binnen de CDU, hecht veel waarde aan moraal, maar: "Moraal zonder sancties werkt niet."

Biedenkopf sprak maandag op het conferentie-drieluik Markt en Moraal in Den Haag over de toekomst van het Rijnlands model. In de komende twee conferenties van de reeks zal verder worden onderzocht hoe het economische systeem moet worden hervormd. Op 14 mei discussiëren Jürgen Ruttgers, minister-president van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen en Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal Economische Raad in de Eerste Kamer in Den Haag over de herwaardering van het Rijnlands Model. De bijeenkomst op vrijdag 15 mei in De Beurs van Berlage in Amsterdam richt zich op bestuurders in het bedrijfsleven. Welke lessen trekken managers uit de crisis?

De conferentie zoekt een antwoord op de vraag waar het heen moet met de sociale markteconomie en staat open voor mensen die hierover mee willen denken.

Locatie en tijd:

Donderdag 14 mei, 14.00 uur in de Eerste Kamer te Den Haag.

Vrijdag 15 mei, 15.00 uur in de Beurs van Berlage te Amsterdam.