Gemeente Rotterdam

De krachten bundelen voor de marketing en promotie van het stationsgebied (Rotterdam Central District) om nieuwe gebruikers te werven. Dat is een van de doelstellingen van de Vereniging Rotterdam Central District. De andere doelstellingen zijn de attractie van het gebied duidelijk maken (placemaking) en het houden van reguliere bijeenkomsten met gemeente en bedrijfsleven. De vereniging is vrijdag 17 april 2009 opgericht door gemeente, ontwikkelaars en bedrijven, tijdens een bijeenkomst midden in Central District, het Unilevergebouw aan het Weena.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb en vertegenwoordigers van bedrijven en ontwikkelaars zetten hun handtekening onder de oprichtingsakte. Dit gebeurde onder toeziend oog van wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) en voorzitter van de vereniging Hans de Boer.

Groei van reizigers en banen
Mobiliteit (HSL, RandstadRail), de centrale ligging en de mix van multinationals, lokale bedrijvigheid en wonen, maken Central District in de toekomst tot een bruisende stadsentree. Een uniek gebied waar Rotterdam en Europa elkaar ontmoeten. Voor reizigers vanuit Frankrijk en Belgi? is Rotterdam het eerste station in Nederland waar de hogesnelheidstrein zal stoppen. Met het HSL-station, Rotterdam Airport en de haven in de nabijheid, is Rotterdam Central District een toplocatie voor de (internationale) zakelijke dienstverlening. Naar verwachting zal het aantal reizigers van de huidige 40 miljoen per jaar toenemen naar 75 miljoen per jaar in 2025. De werkgelegenheid in de Binnenstad zal groeien met zon 15.000 arbeidsplaatsen naar 100.000 banen. Aan de bestaande 550 woningen worden circa 1.000 nieuwe woningen toegevoegd.

Programma
Rotterdam Central District (Engelstalig vanwege de focus op de internationale zakelijke markt), is het programma voor de herontwikkeling van dit gebied. Het omvat projecten van ontwikkelaars zoals Central Post (postdistributiegebouw naast het spoor dat wordt gerenoveerd tot kantoorgebouw) en De Calypso (nieuwbouwappartementen op de locatie van de voormalige Calypsobioscoop en de Pauluskerk). Ook infrastructurele projecten als Rotterdam Centraal en Kruispleingarage en herinrichting van de buitenruimte vallen binnen het programma.

Binnenstad
Rotterdam werkt aan een aantrekkelijke binnenstad, met uitstraling en sfeer. Het hart van de stad maakt de komende jaren een complete verandering door, naar een plek waar wonen, werken en vrije tijd samen komen. Ingezet wordt op kwaliteit van de openbare ruimte, een aantrekkelijk woonaanbod, het stimuleren van ondernemerschap, goede bereikbaarheid en een compleet aanbod van winkels, horeca en culturele voorzieningen.

Bron: Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, 21-04-2009