Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - DEN HAAG, DONDERDAG 26 MAART 2009

'Cultuur & Cinema': Marokkaanse avond

Tegen welke film zegt het publiek 'N3AM!' (Marokkaans voor 'JA!'). Dat is de vraag waar het op dinsdag 21 april a.s. om draait in Zaal 7 van Filmhuis Den Haag. In de derde aflevering van de reeks 'Cultuur & Cinema' zullen drie bijzondere gasten van Marokkaanse afkomst op hartstochtelijke wijze een film promoten. Aan het publiek de taak om te bepalen welke van de drie films diezelfde avond in de bioscoopzaal vertoond gaat worden.

Abdelkader Benali, Said El Haji en Souad Salama hebben de uitdaging aangenomen om op zoek te gaan naar (in Nederland zéér moeilijk verkrijgbare) Marokkaanse films die hen niet alleen persoonlijk raken, maar die eigenlijk iedereen in Nederland gezien moet hebben om de grondwaarden van de Marokkaanse cultuur te begrijpen.

Onder leiding van gastheer Rocky Tuhuteru steken zij om beurten een pleidooi af voor een film, waarna de mensen in de zaal hun stem mogen uitbrengen voor één van de drie films die zij - na een pauze met traditionele Marokkaanse hapjes en thee - in zijn geheel willen zien. Zo herkenbaar als het programma belooft te worden voor mensen met een Marokkaanse achtergrond, zo blikverruimend zal de avond zijn voor mensen van andere komaf.

Van een 'road movie' tot een luid geprezen familiefilm: de selectie van de drie sprekers is zeer verrassend en divers. Abdelkader Benali - successchrijver van romans en poëziebundels als Laat het morgen mooi weer zijn, Panacee, Marathonloper en De stem van mijn moeder én groot filmliefhebber - zal de stem van het publiek proberen te winnen met In Casablanca Angels Don't Fly (2004). Deze door Mohamed Asli geregisseerde film vertelt het verhaal van Said, een jonge man die door de slechte economische omstandigheden wordt gedwongen om zijn dorp - waar hij met zijn zoontje en zwangere vrouw woont - te verlaten en werk te zoeken in Casablanca. Daar komt hij in aanraking met mensen van allerlei pluimage die elk op hun eigen manier hoop en geluk zoeken in de stad en in het leven.

Said El Haji - schrijver van de romans De dagen van Sjaitan en Goddelijke duivel - kiest voor een familiefilm die op ruim veertig filmfestivals in de prijzen viel: Ali Zaoua, prince de la rue (2000). In een grimmige buitenwijk van Casablanca fantaseren vier bevriende straatkinderen over een zonnige toekomst. Als één van hen wordt vermoord door een jeugdbende besluiten de andere drie hem een prinselijke begrafenis te geven. De moeizame voorbereiding geeft de drie jongens inzicht in de zin van hun bestaan.

Souad Salama is directeur van de Stichting Interculturele Participatie en Integratie (SIPI) waar vanuit grote persoonlijke betrokkenheid programma's worden ontwikkeld voor inburgeren, trainen en werken. Zij zal een vurig pleidooi afsteken voor de film Le grand voyage (2004). In dit speelfilmdebuut van regisseur Ismaël Ferroukhi schakelt een vader van Marokkaanse origine zijn zoon in als chauffeur om samen een pelgrimstocht van Frankrijk naar Saoedi-Arabië te maken. Tijdens de lange tocht, die zij grotendeels zwijgend in de auto afleggen, komen vader en zoon steeds nader tot elkaar.

Met deze 'Cultuur & Cinema'-reeks poogt Kosmopolis Den Haag een bescheiden begin te maken met het opzetten van een zogeheten 'Wereldfilmcanon': een lijst van films die een indringende kijk geven op uiteenlopende culturen. Na het belichten van de Hindoestaanse, Turkse en Marokkaanse cultuur wordt de serie op dinsdag 19 mei a.s. afgesloten met een Hollandse avond.

Aanvang programma in Zaal 7: 19.30 uur, aanvang film in Zaal 6: 21.30 uur Prijs: ¤ 9,50 inclusief hapje en drankje (¤ 4,75 euro met Ooievaarspas, CJP of Studentenpas) Locatie: Filmhuis Den Haag, Spui 191
Reserveringen: 070 3656030 (Filmhuis Den Haag) of via www.belbios.nl Actuele informatie: www.kosmopolisdenhaag.nl

***



Ingezonden persbericht