Gemeente Apeldoorn

Debatteren over de toekomst van de binnenstad

Onder het motto "Laat je horen!" roept de gemeente Apeldoorn op om naar debatavonden te komen of via internet te debatteren over de toekomst van de binnenstad. De gemeente wil de binnenstad zodanig verbeteren dat inwoners er een rapportcijfer 8 voor geven. De binnenstad kan beter en levendiger en zou meer het verbindende centrum van de stad kunnen zijn. De gemeente wil daarover graag de mening van de Apeldoorners horen.

Debatteren
Op 21 en 22 april zijn er vanaf 19.30 uur Lagerhuisdebatten in het Stadhuis. Op 21 april over de thema's Marktplein en Winkelen in Apeldoornse stijl. En op 22 april over Verkeer en bereikbaarheid en Vertier en vermaak: Caterplein. Apeldoorners zijn van harte uitgenodigd de debatten bij te wonen. Maar er kan ook via www.apeldoorn.nl/binnenstad virtueel mee gepraat worden. Van 18 april tot 03 mei is het forum geopend. En op donderdag 23 april kunnen Apeldoorners op Virtueel Apeldoorn van 17.00 tot 18.00 uur virtueel in gesprek met wethouder Jolanda Reitsma.

Wat gebeurt ermee?
Er wordt gewerkt aan een regieplan voor de binnenstad met daarin het programma en een ruimtelijk plan op hoofdlijnen. Er is regelmatig overleg met direct betrokkenen zoals grondeigenaren, de ondernemers op het Caterplein en met het binnenstadsplatform. Maar de binnenstad is van iedereen en daarom worden Apeldoorners nu gevraagd om zich te laten horen. De uitkomsten van de debatten en de reacties van het forum zijn input voor het maken van het concept regieplan. Rond de zomer volgt inspraak op het concept regieplan en na de zomer zal het regieplan aan de raad worden voorgelegd.

Aan de slag
Het regieplan zal de koers aangeven voor ontwikkelingen voor een termijn van 15 jaar. Dat wil niet zeggen dat het lang duurt voordat de schop de grond ingaat. Verschillende grondeigenaren willen namelijk graag snel aan de slag met het uitbreiden van het winkelaanbod. Zij wachten nu op het vaststellen van het regieplan zodat zij aan het werk kunnen.

Bijlagen: toelichting thema's en beeld uitnodigingskaart

Einde persbericht.
Bijlage 1: Toelichting thema's

. Marktplein: Het Marktplein roept veel discussie op in Apeldoorn. De één vindt het een kale vlakte, de ander koestert dit ruime, open plein. Vragen worden gesteld: Heeft de markt wel het hele plein nodig? En wat zou er moeten gebeuren om het beter te maken? . Winkelen in Apeldoornse stijl: Uit onderzoek blijkt dat er veel winkels bij kunnen in de binnenstad. We denken erover om de Marktstraat door te trekken en van het Marktplein tot aan de Kanaalstraat een echte winkelstraat te maken. Maar hoe pakken we dit aan als we onze binnenstad een eigen, typisch Apeldoorns karakter willen geven? Wat is eigenlijk typisch Apeldoorns? . Verkeer en bereikbaarheid: We denken erover om van de verlengde Marktstraat een echte winkelstraat te maken die uitkomt op de Kanaalstraat. Aan de zuidkant van de Kanaalstraat zou ook nog veel winkelruimte erbij kunnen komen. Doordat er in de binnenstad veel winkels bijkomen, zullen er ook meer bezoekers naar de binnenstad komen. Hoe gaan we ervoor zorgen dat al die bezoekers met de auto, de bus, de fiets of lopend, makkelijk in de binnenstad kunnen komen en niet vastlopen in een verkeersopstopping? Dat is een hele opgave waar waarschijnlijk geen ideale oplossing voor is. Want als je de auto ruimbaan geeft, maak je het minder veilig en prettig voor de fietser en voetganger, en kan de bus niet doorrijden. De vraag is dus: wat is de goede balans? . Caterplein: Hoe kunnen we dit verbeteren en versterken? Meer daghoreca? Kan het worden uitgebreid? Als er aan de zuidkant van de binnenstad winkels bijkomen, wat gebeurt er dan met het einde van de Hoofdstraat? Kunnen we het cultuurkwartier hierachter beter met het Caterplein verbinden en hoe doe je dat dan?